Izvor: B92

Za romantične duše ne postoji ništa lepše nego gledanja zalaska sunca na kraju prijatnog letnjeg dana. Međutim, da li ste znali da na ovom mestu zalazak sunca možete ugledati dvaput?

Ali za one koji imaju sreće da budu u Dubaiju, pored Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu, moguće je da vide zalazak sunca dva puta za manje od jednog minuta. Sve dok ste u staklenom liftu nebodera u Dubaiju.

Zgrada je toliko visoka, da možete gledati zalazak sunca sa zemlje, a potom da se popnete liftom uz zgradu i da na vrhu ponovo gledate zalazak sunca.

Ovaj neboder u obliku igle visok je više od 828 metara i može se videti sa udaljenosti od 60 milja. Izgradnja tornja počela je 2004. godine na vrhuncu procvata Dubaija. Osim što je najviša zgrada na svetu, ima i najviše spratova i najviše je popunjena. Staklena i čelična spoljašnjost tornja pokrivala bi 17 fudbalskih terena ako bi bila postavljena ravno, a nekim radnicima bi trebalo između šest i osam nedelja za čišćenje. Sistem za hlađenje proizvodi dovoljno kondenzacije da napuni 20 olimpijskih bazena godišnje.

Radovi na Burdž Kalifi počeli su 2004. godine i brzo su nastavljeni. Ponekad su se novi spratovi dodavali skoro svaka tri dana, što je odražavalo ambiciozni pokušaj Dubaija da se tokom nekoliko godina preoblikuje iz male pustinjske ispostave u kosmopolitski urbani gigant prepun nebodera.

Dvostruki zalazak sunca možete pogledati na ovom klipu:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.