Izvor: B92

Prvi termin za noćne obilaske Centralnog groblja u Beču planiran je za Noć veštica, 31. oktobra ove godine.

U Beču ljudi imaju veoma specifičan odnos prema smrti. Iako bi je radije potisnuli, ona ipak pripada životu, ljudima i gradu.

Falco © Schaub-Walzer / PID

U kulturu sećanja spada i mogućnost da se groblja otvore i postanu dostupna za šetnju, pauzu za kafu ili posetu muzeju. Na groblju možete zateći i posmatrače ptica, sportiste ili ljubitelje životinja. U skladu sa ovom tradicijom, Bečko centralno groblje predstavlja se ovog puta u drugačijem svetlu i otvara svoje kapije prvi put i tokom noći. Kao što je tipično za Beč, ova jeza i strah koji će neke ljude tom prilikom pratiti biće predstavljeni na duhovit način.

© Schaub-Walzer / PID

Ovde se, dakle, nudi mogućnost da se uz pomoć baterijskih lampi, čim padne mrak, napravi tura od koje se čovek naježi. U okviru obilaska posetioci će imati mogućnost da prošetaju Bečkim centralnim grobljem tokom noći, te da uz igru nerava otkriju činjenice i steknu nova znanja o jednom od najvećih grobalja na svetu. Pored jezivih, lepih i bizarnih priča, može se steći i znanje o nastanku groblja, kulturi sahranjivanja u Beču, kao i pojedini detalji iz života samih grobara. Duboko poštovanje prema pokojnicima sastavni je deo ove ture.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.