Izvor: Daily Mail

Autor: {"id":263108,"id_news":911154,"name":"","surname":"Daily Mail"}

Kambodžanske vlasti traže jednu turistkinju iz Novog Zelanda zbog sumnje da je polomila vekovima staru statuu Bude u Bajon hramu Angkor arheološkog parka.

Foto: Rory / Flickr.com

Statua koja potiče iz 12. veka uništena je u isto vreme, kada je vozač tuk-tuka prijavio nestanak jedne 40-godišnje žene u hramu.

Policajci su je u međuvremenu pronašli i zadržali na ispitivanju, ali u tom trenutku nisu znali da je osumnjičena za lomljenje statue, pa su je pustili da ide kući.

Vlasti su se nadale da će je pronaći i podneti tužbui za krivično delo, ali je ona već napustila zemlju.

Zvaničnici su privremeno zatvorili hram za turiste i preneli delove statue u muzej, gde će stručnjaci pokušati da je ponovo sastave.

Još nije sigurno šta se u hramu tačno desilo, niti postoje direktni dokazi koji upućuju da je ta žena odgovorna za oštećenje.

Zamenik premijera Kambodže, Sok An, planira da se sastane sa zvaničnicima Novog Zelanda kako bi raspravili o ovoj temi.

Angkor arheološki park proteže se na 400 kilometara kvadratnih i sadrži pravo kulturno blago. Neki artefakti potiču čak iz 9. veka.

Celi park proglašen je svetskom kulturnom baštinom pre 20 godina. Hram Bajon je posvećen Budi i ukrašen desetinama kamenih lica i statua.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.