Izvor: Klix.ba

Autor: {"id":191365,"id_news":740113,"name":"","surname":"Klix.ba"}

Slano jezero Karakul nalazi se na gotovo četiri hiljade metara nadmorske visine, ugnežđeno između snežnih vrhova tadžikistanskog platoa Pamir. Jedno je od najviših jezera na svetu.

Smatra se da je jezero nastalo nakon udara meteora pre više miliona godina, a njegove vode čine pravu oazu usred negostoljubivog i kamenitog pejzaža Pamira. U viktorijansko doba ovi predeli su smatrani "krovom sveta".

Uprkos svojoj lepoti, ovo jezero je prilično beživotno, a meštani tvrde da je, zbog velike količine soli i gustine vode, jedrenje gotovo nemoguće, jer postoji velika opasnost od prevrtanja čamca. Zbog toga su dizajnirali posebne čamce sa olovnim balastom na dnu.

Karakul je prilično surov i prema svojim malobrojnim stanovnicima, maloj zajednici Kirgiza koji žive u selu nazvanom po jezeru. Zajednica opstaje zahvaljujući nomadskom stočarstvu i uzgoju ovaca, jakova i koza.

DPerstin / Flickr.com

Seljani leta provode na visokim pašnjacima, a zimi se vraćaju u selo kako bi nekako prebrodili ekstremno niske planinske temperature koje padaju i do -45 stepeni Celzijusa.

Jezero je čuveno po svojoj promenljivoj boji, koja reflektuje okolne vrhove i sjaji tamnozelenom, azurnom ili svetloplavom bojom, u zavisnosti od svetlosti.

Kada sunce zađe iza planinskih vrhova, jezero, duboko i do 238 metara, postaje tamno poput noći. Zbog toga ga često nazivaju i "crnim jezerom".

DPerstin / Flickr.com

.

DPerstin / Flickr.com

.

DPerstin / Flickr.com

.

DPerstin / Flickr.com

.

DPerstin / Flickr.com

.

DPerstin / Flickr.com

.

DPerstin / Flickr.com

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.