Izvor: b92.net/BBC

Indijska koralna ostrva Lakšadvip privukla su veliko interesovanje turista, ali se postavlja pitanje da li ovo krhko okruženje ostrva može da izdrži rast turizma?

Plave nijanse

Dok se pripremate da sletite na indijski arhipelag Lakšadvip u Arapskom moru, 490 km zapadno od najbližeg indijskog grada Kočija, videćete razne nijanse plave svuda okolo. Uska traka najbliža beloj plaži, oivičena stotinama kokosovih stabala, svetlo je plave boje. Malo dalje, voda je tirkizna, dok je duboko more smaragdno plavo.

"Zaista je fascinantno", rekao je Šrada Menon, geolog sa Indijskog tehnološkog instituta, koji je posetio ostrva tri puta u poslednje dve godine da bi proučio njihovu sedimentaciju ugljenika. Svaki put je bila jedna od nekolicine autsajdera u avionu sa 36 sedišta od Kočija do Lakšadvipa, prevozeći tamo ostrvljane i vladine zvaničnike.

Veće interesovanje

Međutim, sve je veće interesovanje indijskih putnika za ova ostrva nakon što je premijer Narendra Modi posetio Lakšadvip u januaru 2024. Njegove fotografije kako šeta po belim plažama i roni u kristalno čistim vodama objavljene su na njegovom zvaničnom nalogu na X mreži. Njegov Jutjub kanal time je prikupio stotine hiljada pregleda. On je u poruci javnosti rekao da se lepota Lakšadvipa ne može opisati rečima. Od tada je arhipelag gurnut u centar pažnje. Gugl pretrage za "Lakshadveep" porasle su na najviši nivo u poslednjih 20 godina, navodi The Economic Times. Članci o putovanjima iznenada su se pojavili u mejnstrim medijima, a Jutjub video snimci i Instagram priče su preplavile internet. MakeMiTrip, jedan od najvećih indijskih portala za rezervacije putovanja, prijavio je povećanje od 3.400% u pretragama na platformi za Lakshadveep nakon Modijeve posete.

Uzgoj kokosa

Lakšadvip ima 36 ostrva u Arapskom moru, uključujući 12 atola, tri grebena i pet potopljenih obala. Njegovih 10 naseljenih ostrva ima oko 70.000 stanovnika, koji se uglavnom oslanjaju na ribolov i uzgoj kokosa. Netaknuta ostrva sa belim peskom za razliku od bilo koje druge plaže na indijskoj obali. Lakšadvip, što na sanskrtu znači lakh (100.000) ostrva, jedini su atoli u Indiji i leže tik iznad nivoa mora, objasnio je Vardhan Patankar, koji je radio u Lakšadvipu 15 godina i direktor je konzervacije u GVI, koji olakšava projekte očuvanja širom zemlja sveta.

Ovi atoli su ostaci drevnih vulkana koji su eruptirali, a zatim postepeno potonuli malo iznad nivoa mora, zaštićeni koralnim grebenima.

Klimatske promene

Kao i većina ostrva u svetu, Lakšadvip je pogođen klimatskim promenama. Prema The Lakshadveep Research Collective, kopneni pokrivač arhipelaga brzo se smanjuje zbog erozije obale, uz gubitak čitavih ostrva. Ostrva su bila svedoci četiri velike temperaturne anomalije povezane sa ENSO (klimatski fenomen koji izaziva varijacije u vetrovima i temperaturama površine mora) u poslednje dve decenije, zajedno sa tri katastrofalna ciklona u poslednjih nekoliko godina, što je rezultiralo široko rasprostranjenim izbeljivanjem korala.

Shutterstock/sixpixx
Potonuće ostrva

Prema sadašnjim, konzervativnim predviđanjima naučnika, Lakšadvip će potonuti do 2050. godine. Kako bi ublažili uticaj povećanog broja turista koji se očekuju na ostrvima, SPORTS kaže da će nastaviti da ograničavaju broj turista korišćenjem sistema dozvola. Pozivaju i kruzere i jahte da isplove na ostrvo, tvrdeći da će to smanjiti broj ljudi koji će prenoćiti i tako kontrolisati količinu nastalog otpada i sačuvati ionako ograničene podzemne vode. Međutim, naučnici veruju da se ne mogu zanemariti šanse da veliki brodovi oštete osetljivi zid koralnog grebena ostrva, koji sprečava olujne udare, kao ni visok ugljenični otisak koji stvaraju luksuzne vile koje se grade na ostrvu ili oštećenja na grebenu.

Takođe, postoji opravdana bojazan da će, kada se izgrade odmarališta na kopnu, obim komercijalnog ribolova, koji je trenutno minimalan na ostrvu, takođe porasti kako bi se zadovoljile potrebe turista za hranom. Lakshadveep je jedno od najboljih mesta za ronjenje u Indiji zbog plitkih voda atola i obilja morskog života i korala. Dok su pod vodom, možete videti škarpine, škarpine, murine. Zelene morske kornjače je takođe lako uočiti, ponekad čak i sa plaža. Zatim tu je fascinantna riba hirurg sa žutim maskama, koja menja boju od žute do ljubičaste kako raste.

Lakšadvip je prelepo, spokojno ostrvo na kome se čini da vreme staje i na kome se spušta nadrealni osećaj mira. Nebo noću je još jedan jednistveni spektakl.

Podeli: