Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Porodice nestalih pobunjenika nisu mogle da pronađu tela svojih najmilijih, pa su počele da postavljaju simbolične krstove na mestu nekadašnjeg utvrđenja.

Brdo krstova je mesto hodočašća koje se nalazi oko 12 kilometara severno od grada Šjauljaja u Litvaniji. Reč je o mestu sa "morem" krstova, čiji se tačan broj ne zna, ali se procenjuje da ih je 2006. godine bilo više od 100.000.

Poreklo ovog običaja je nepoznato, ali priča se da su prvi krstovi postavljeni posle ustanka 1831. godine. Naime, krajem 18. veka, posle 3. podele Poljsko-litvanske zajednice, Litvanija je delom ušla u sastav Ruskog carstva, uprkos protivljenju sopstvenog i poljskog stanovništva. Posle neuspešnih ustanaka na ovom brdu počeli su da niču krstovi.

Profimedia

Nakon raspada Ruske imperije 1918. godine, Litvanija je proglasila svoju nezavisnost i ovo je postalo mesto molitve za mir, zemlju i voljene izgubljene tokom ratova.

Međutim, tokom sovjetske okupacije zemlje od 1944. do 1990. godine, Litvanci su nastavili da postavljaju krstove u znak protesta protiv Rusa, koji su pomerali krstove i buldožerom uništili područje.

Danas su ljudi slobodni da postave krstove na tom brdu.


 

Podeli: