Smešten na obali istoimenog jezera, Ohrid je jedan od najstarijih gradova u Evropi.

Smatra se biserom Severne Makedonije, a od 1980. godine nalazi sa na spisku svetskih baština UNESKO-a.

Poslednjih godina ovaj šarmantni grad, koji se pominjao još u antičko vreme, postao je i popularna destinacija za letovanje zahvaljujući sve većem broju uređenih plaža koje se gotovo ne razlikuju od morskih.

Međutim, proleće je idealno vreme da obiđete sve znamenitosti ovog grada jer do nekih vode usponi koje je naporno prelaziti po visokim, letnjim temperaturama.

Za vas smo izdvojili šta sve obavezno treba da posetite ukoliko se uputite na Ohrid.

Manastir Svetog Nauma

Manastir Svetog Nauma  je jedan od najznačajnijih u čitavoj Severnoj Makedoniji. Nalazi se u najjužnijem delu makedonskog dela jezera, na samoj granici sa Albanijom.

U manastiru se nalaze mošti Svetog Nauma, koji ga je i osnovao 905. godine, a oko 910. godine je u njemu i sahranjen.

Shutterstock/stoimilov

Prema legendi ukoliko se nasloni glava na njegov grob, čuju se otkucaji srca svetog Nauma.

U dvorištu manastira često se mogu videti raskošni paunovi koji slobodno hodaju, a sa zadnje strane manastirskog dvorišta pruža se pogled na čitavo jezero.

Nastasija Nastevski

Stari grad

Stari deo grada u Ohridu odiše posebnim šarmom i specifičnom arhitekturom. Kuća Robevih se tako smatra jednim od najreprezentativnijih objekata gradske arhitekture u Severnoj Makedoniji, a danas je i zaštićeni spomenik kulture.

Pored nje, ima i drugih građevina iz toga doba.

Nastasija Nastevski

Bulevar Svetog Klimenta Ohridskog u samom centru grada odvešće vas pravo do obale jezera gde možete da uživate u zalasku Sunca. Bulevar je poznat i po brojnim lokalima sa tradicionalno izrađenim suvenira i brojnim specijalitetima.

Samuilova tvrđava i Antički teatar

Obavezno posetite i drevni Antički teatar u Ohridu iz helenističkog razdoblja. Izgrađen je 200. godine pre nove ere i jedino je pozorište helenističkog tipa u zemlji.

Samuilova tvrđava je srednjovekovno utvrđenje u Ohridu sa kog ćete imati nestvaran pogled na jezero.

Shutterstock/zefart

Po jedna crkva za svaki dan

Nekada se verovalo da je u gradu bilo 365 crkava, po jedna za svaki dan u godni, zbog čega je Ohrid nazvan i "balkanskim Jerusalimom".

Iako je ovaj broj danas znatno manji, postoji veliki broj znamenitih crkava koje vredi posetiti ukoliko ste u Ohridu.

Shutterstock/Lukas Bischoff Photograph


Među njima su: Crkva Sveti Jovan Kaneo, Crkva Svete Sofije,  Crkva Bogorodice Perivlepte, Crkva Sveti Kliment i Pantelejmon, Crkva svetog Dimitrija, Crkva svetog cara Konstantina i carice Jelene i druge.

U Ohridu se nalazi i više od 800 ikona u vizantijskom stilu koje su naslikane od 11. do kraja 14. veka.

Nacionalni park Galičica

Nacionalni park Galičica je zaštićeno područje od 1958. godine, a nalazi se na planini Galičici. Ovaj park obuhvata prostor između Ohridskog jezera na zapadu i Prespanskog jezera na istoku parka. U njemu se nalazi i poznati vidikovac sa kog se pogled pruža na celo jezero, ali se ulaz u nacionalni park plaća.

Ova lokacija je godina poznata i među aktivnim turistima zbog paraglajadinga.

shutterstock/bajla marija

Izvorište Crnog Drima - Tajni raj Ohrida

Nadomak manastira Sveti Naum, a na području Nacionalnog parka Galičica nalazi se izvorište Crnog Drima, svojevrsni prirodni fenomen koji se nalazi pod zaštitom.

Tamo možete da plovite u čamcima koji se kreću isključivo uz pomoć vesla, a pogled u kristalno čistu vodu omogući će vam da vidite i podvodni svet, kao i alge. Mnogi meštani tvrde i da je ovo područje svojevrsna vazdušna banja.

shutterstock/Mitzo

Cene smeštaja

Cena apartmana na Ohridu za dve osobe za jedno noćenje iznosi oko 2.500 dinara, dok se noćenje u hostelima može naći i za 1.500 dinara.

Nastasija Nastevski

Kako do Ohrida?

U nastavku pogledajte mapu koja vas vodi do Ohirda, ukoliko planirate put kolima.


 

Podeli: