Izvor: Izvor: www.glassrpske.com, Danijela Stokaniæ

Autor: {"id":190501,"id_news":737697,"name":"","surname":"Izvor: www.glassrpske.com, Danijela Stokani\u00e6"}

Nesebar, grad smešten u bugarskoj oblasti Burgas, često nazivaju “biser Crnog mora” ili “bugarski Dubrovnik”. On je jedno od glavnih turističkih mesta na Crnom moru, s mnogo odmarališta, od kojih je najveća i najposećenija Sunčana plaža u severnom delu grada. Osim toga, Nesebar je bogat muzejima i kulturno-istorijskim spomenicima, koji govore o njegovoj istoriji.

Stari deo Nesebar ima bogatu istoriju, jer se često nalazio na granicama raznih carstava. Smešten je na poluostrvu koje je nekada bilo ostrvo, a s kopnom je povezan veštačkim uskim nasipom. Zbog svojih karakteristika stari deo grada je upisan na UNESCO-ov popis mesta svetske baštine u Evropi 1983. godine.

Nesebar se često spominje kao grad s najviše crkava po glavi stanovnika. Od srednjovekovnih spomenika u Nesebaru se nalaze Stara biskupija ili Sveta Sofija, crkva Gospe Nježne, crkva Svetog Ivana Krstitelja...

Tokom turske okupacije izgrađene su samo crkva Svetog spasa i crkva Svetog Klementa u 17. vijeku, koje su male, ali ukrašene freskama. U tom su periodu nikle brojne drvene kuće koje su tipične za crnomorsku obalu.

"Sunčana plaža" je mesto sa najdužom i najširom obalom u Bugarskoj, po kojoj se prostiru bezbrojni hoteli između peščanih dina. Ovo letovalište definitivno opravdava svoje ime, jer u periodu od maja do oktobra ima više od 1.500 sunčanih časova.

Nesebar je mesto u kojem je sve podređeno turistima. Domaćini su se pobrinuli za brojne atrakcije, kako se gosti za vreme boravka ne bi dosađivali. To mesto je idealno za one koji su željni kulturne zabave.

Akva park Nesebar jedan je od najvećih vodenih parkova u celoj Bugarskoj, koji turistima garantuje ne samo odličnu zabavu, nego i bogatu ponudu različitih restorana.

Međunarodna smotra folklora, brojni koncerti ozbiljne muzike i nastupi različitih muzičkih grupa samo su neka od dešavanja tokom leta.

Oni koji preferiraju savremen način zabave mogu provesti ugodno vreme u noćnim i disko klubovima, koje je teško izbrojati.

Istorija
Nesebar je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Nastao je već 1000. godine pre nove ere. Nakon što su ga zauzeli Grci, počeo je snažno da se razvija. U sledećem veku gradom vlada Vizantija, a uloga grada i njegove okoline je znatno smanjena. Polovinom 15. veka Nesebar prelazi u ruke Turaka, a 1878. godine službeno je priključen Bugarskoj.

USLUGE CENE

Noć s doručkom u hotelu s pet zvezdica od 35 evra

Privatni smeštaj (noćenje) od 3 evra

Sok od 1 evra

Kafa od 0,8 evra

Ručak od 3 evra

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.