Izvor: B92

Vlada Srbije je tokom avgusta 2010. godine donela zaključak o usvajanju investicionog programa za prevođenje aerodroma Lađevci, koji se sada zove aerodrom "Morava", iz vojnog u mešoviti aerodrom.

Ministar Šutanovac je ranije najavio da će civilni aerodrom "Morava" u oktobru biti spreman za promotivni let, a od proleća naredne godine i za redovan saobraćaj manjih aviona do 100 putnika.

Prema planu, na aerodrom bi sletali manji avioni, kapaciteta do 60 putnika.

Ukupna vrednost investicije je 32 miliona evra, a partner je Turska koja učestvuje sa 10 miliona evra. Ministarstvo odbrane Srbije izdvojilo je 12 miliona evra, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore 3,5 miliona, druga ministarstva dva miliona i Aerodrom Beograd dva miliona.

Civilni i vojni deo aerodroma biće infrastrukturno odvojeni.

U prvoj fazi prilagođavanja vojnog aerodroma za civilni saobraćaj biće izgrađena pristanišna zgrada, kontrolni toranj, tehnoekonomski blok i izvedeni na uređenju piste.

Naredne godine treba da počne druga faza posle koje će ovaj aerodrom biti vazdušna luka za velike letilice i sletanje pod svim uslovima.

Biće to, posle niškog i beogradskog, treći aerodrom u Srbiji sa međunarodnim karakteristikama.

Kako je ranije najavljeno, u prvim mesecima na aerodormu "Morava" zaposlenje će naći nešto više od 50 građana, a kada bude završena druga faza i više od 150 ljudi iz ovog dela Srbije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.