Izvor: putnikofer.hr

Mali gradovi često nezasluženo prolaze ispod radara svetskih putnika. Da, lepo je videti metropole okosnice istorije i kulture poput Rima ili Pariza, ali sasvim posebna mesta često se kriju na neizvikanim lokacijama.

Zato je svetski turistički medij "Conde Nast Traveller" napravio listu najlepših malih gradova u Evropi, a u društvu pravih evropskih bisera našao se i hrvatski grad Korčula na istoimenom ostrvu, piše Putnikofer.hr.

Portal poziva svoje čitaoce da otkriju čarobna mesta sa populacijom koja je često manja od broja ljudi u redu u Ajfelovom tornju i prepuste se njihovoj lepoti i šarmu.

Korčulu često nazivaju i "mali Dubrovnik"

Foto: Shutterstock/xbrchx

“Korčula je jedno od najpopularnijih hrvatskih ostrva, poznato po izvrsnom vinu i gustim šumama. Njegov najveći grad, istoimena Korčula, naziva se i “mali Dubrovnik” zbog utvrđenih srednjovekovnih zidina i uskih ulica. Lokalna legenda kaže da je ovde rođen istraživač Marko Polo, a mesto njegovog navodnog rođenja otvoreno je za posetioce", opisuje "Conde Nast".

I zaista, grad Korčula, ujedno i centar ostrva, sa svojom bogatom kulturom, istorijskim nasleđem i prekrasnim krajolikom slovi za jednu od najpopularnijih destinacija na Jadranu.

Znamenitosti Korčule svrstavaju se među najbolje očuvane na Mediteranu.

Odbrambene kule su najlepše gradsko šetalište

Foto: Shutterstock/Ilija Ascic

Okružen zidinama i kulama koje su nekad služile za odbranu, grad Korčula sazdan je od kamena i jedan je od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova na Mediteranu.

U starom gradskom jezgru skrivaju se uske uličice, nebrojeni stubovi i šarmantni prolazi, postavljeni u obliku riblje kosti kako bi bolje štitili stanovnike te kako bi se omogućilo udobno strujanje vazduha.

Tako pomno osmišljen raspored čini stari grad pravim arhitektonskim čudom. Njegove čari je najbolje otkriti u šetnji tokom koje će vas okruživati istorija i priče o minulim vremenima.

Obiđite kuću Marka Pola, najpoznatijeg stanovnika Korčule

Foto: Shutterstock/Ajan Alen

Stanovnici grada Korčule s ponosom pričaju priču o najpoznatijem Korčulaninu Marku Polu. Ovaj pustolov i trgovac je bio zarobljen u bici između Đenove i Venecije 1298. godine, a tokom tog zarobljeništva nastalo je delo „Il Millione“ u kojem je opisao svoja putovanja po Dalekom istoku.

I dok neki istoričari navode kako je Polo možda ipak bio iz Venecije, Korčulani ne žele o tome ni da čuju. Pokušajte sami da dokučite istinu obilaskom kuće i kule Marka Pola, a za prave ljubitelje istorije, tu je i istoimena izložba.

Popnite se na zvonik katedrale Svetog Marka i uživajte u posebnoj akustici crkve

Foto: Shutterstock/Jan Miko

Jedna od najpoznatijih znamenitosti Korčule je katedrala Sv. Marka koja datira još iz 15. veka. Sa njenog zvonika možete uživati u impresivnom pogledu koji puca na arhipelag malih ostrva, a zahvaljujući izuzetnoj akustici, katedrala je danas omiljeno mesto za održavanje koncerata klasične muzike.

Blizu trajektne luke nalazi se glavni ulaz u istorijsko središte ostrva, "Kopnena vrata", gde ćete pronaći dva izrazito važna simbola korčulanske istorije: ploču s krilatim lavom Svetoga Marka kao simbola vladavine Mletačke Republike te spomen-ploču hiljadite godišnjice krunisanja prvog hrvatskog kralja Tomislava.

Sa kule Zakerjan pruža se prekrasan pogled na more i grad

Foto: Shutterstock/Dreamer4787

Korčulu krase i lepa šetališta uz more, a istraživanje grada dovešće vas i do neobične građevine polukružnog oblika – kule Zakerjan.

Ova kula građena je u periodu od 1481. do 1483. godine, a projektovao ju je i gradio lokalni majstor Marko Andrijić. Danas ćete ovde pronaći ugostiteljski objekat sa pogledom koji oduzima dah.

Korčula je grad sa 5500 stanovnika koji svoju istoriju i lepotu čuva i njome se neizmerno ponosi, te je svakako mesto koje vredi posetiti barem jednom u životu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.