Izvor: B92, Aleksandra Vuškoviæ

Srpski travel bloger Iv Beserovac se već deset dana nalazi u Uzbekistanu, gde je zadržan zbog nedozvoljenog posedovanja drona.

Iako nije imao nikakve probleme prilikom ulaska u zemlju, kada je želeo da napusti Uzbekistan, usledio je niz neprijatnosti. I to sve zbog drona.

Za portal B92.net je objasnio šta se tačno dogodilo:

"Evo me u Taskentu u glavnom gradu Uzbekistana, čekam suđenje za posedovanje drona, ovde se dron smatra oružjem. Doputovao sam iz Turske, sletao sam u Urgenč, gde sam sve stvari provukao kroz skener. Prošao sam zvaničnu kontrolu. Putovao sam od Aralskog mora, preko Buhare i Samarkanda, gde su na svim železničkim stanicama bile kontrole i skeneri. Kada je trebalo da napustim Uzbekistan, videli su da imam dron koji prvog dana nisam ni skrivao. Moj dron nisam ni vozio ni koristio, jer je već od Turske bio pokvaren."

Foto: Iv Beserovac

Zadržali su ga na aerodromu, ispitivali pet sati i potom uzeli pasoš. Kada su shvatili čime se bavi, malo su popustili, ali je dobio zabranu izlaska iz zemlje.

Iako su mu pasoš ipak vratili nakon dva dana, zapretili su mu da ne napušta Uzbekistan do početka suđenja.

Beserovac je mislio da će sve brzo da se završi, ali se ipak odužilo.

"Prošlo je deset dana, trebalo je da bude suđenje, ali nista. U međuvremenu je došlo je do nemira u Karakalpakstanu, u autonomnoj republici u okviru Uzbekistana, na sve to je i Avganistan ispalio neke rakete na Uzbekistan", rekao je Beserovac za B92.net i nastavio:

Foto: Iv Beserovac

"Zbog svega toga se moj slučaj dodatno iskomplikovao, ovde nema ni naše ambasade. Tražio sam pomoć od lokalnih portala i poznatih jutjubera koji su podelili priču. Ljudi su mi dali neverovatno podršku, nudili hranu pare, usluge advokata. Divan narod."

Pošto se sve odužilo, rešio je da kontaktira srpsku ambasadu u Moskvi što je učinio tek juče.

"Rekli su da će da uspostave kontakt sa ambasadom Uzbekistana u Moskvi, pošto nemamo ambasadu u Taskentu."

Nadamo se da će se današnje suđenje završiti u njegovu koristi i da će moći da nastavi svoje putovanje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.