Izvor: B92

Povodom novonastale situacije agencije su otkazale sve aranžmane za Grčku, a dosta ljudi ne želi da rizikuje i uputi se na letovanje, pa smo istraživali šta se dešava sa polisom osiguranja u tom slučaju.

Ono što bi trebalo da uradite, jeste da nazovite osiguravajuću kuću i da tražite storniranje polise. Iz osiguravajućih kuća potvrdili su za naš portal da je u tom slučaju storniranje moguće.

Novac će biti vraćen na račun sa koga ste uplatili polisu, a u slučaju da vam je putovanje odloženo za nov datum morate da pravite novu polisu ukoliko je sada stornirate. Ukoliko ste polisu kupili online, takođe ne morate da brinete. Dovoljno je samo da pošaljete mail i polisa će biti stopirana, a novac vraćen.

"Bitno je samo da niste prešli granicu, odnosno da niste već otišli na put, i naravno da je moguće da stornirate polisu", rekli su za B92.net iz jedne osiguravajuće kuće.

Foto: Depositphotos/ photography33

Ne otkazujte putovanja

Ono što je bitno naglasiti, Udruženje potrošača Efektiva izdalo je uputstva za sve putnike iz Srbije u cilju zaštite njihovih prava u slučaju otkazanog putovanja. Efektiva je poručila putnicima da ne otkazuju sami putovanja turističkim agencijama, već da sačekaju da to urade one.

U slučaju da putnik otkazuje putovanje, tada se primenjuju odredbe člana 99. Zakona o zaštiti potrošača (ZZP), prema kojima agencija ima pravo da zadrži manji deo uplaćenog novca, a kada agencija otkazuje putovanje primenjuje se član 106. ZZP i tada putnik ima pravo na povraćaj uplaćenog novca u punom iznosu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.