Četvrtak, 15.08.2019.

14:40

Božanstveno tropsko ostrvo čiji najstariji stanovnik ima "samo" 194 godine FOTO

Ostrvo Čangu, koje pripada Zanzibaru, mesto je poznato po nekoliko stvari, a jedna su i džinovske kornjače koje ga nastanjuju.

Izvor: B92, Anadolija, N1

Božanstveno tropsko ostrvo čiji najstariji stanovnik ima
Foto: depositphoto/moizhusein

Iako je na kartama upisano pod imenom Čangu, ostrvo u blizini Zanzibara poznato je i kao Zatvorsko ostrvo ili Ostrvo kornjača.

To egzotično mesto jedno je od nekoliko mesta na svetu na kome žive te ogromne životinje, a od Zanzibara je udaljeno samo nekoliko kilometara.
Naziv Zatvorsko ostrvo dobilo je zbog zatvorskog kompleksa u kojem su bili zatočeni robovi. Objekti, koji su kasnije pretvoreni u muzej i hotel, podsećaju na mračnu prošlost.

Turisti koji na ostrvo prelaze čamcima koriste priliku da iz ruke hrane kornjače. Nadležne vlasti ulažu velike napore u zaštitu ostrva i njegovih stanovnika, pa na oklopu svake kornjače piše i njena starost. Najstarija ima - 194 godine.
Kornjače, koje posetioci tokom dana hrane voćem i povrćem, tokom polaganja jaja se povlače u mirniju sredinu, daleko od očiju javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: