Izvor: B92

Na pomen vodopada, većina će se prvo setiti Nijagarinih ili Viktorijinih iako i u Srbiji ima mnogobrojnih vodopada, koji možda nisu veliki poput spomenutih, ali su takođe vredni pažnje.

Najveći broj vodopada se nalazi na Staroj Planini, a zbog nepristupačnosti, mnogi su otkriveni nedavno, poput najvišeg vodopada u Srbiji koji je otkriven tek 2012. godine. Kaluđerski skokovi su visoki 232 metra i nalazi se na istočnoj strani Stare planine.

Drugi po visini, 103 metra, je vodopad Kopren koji se takođe nalazi na Staroj planini. Kopren, kao i Kaluđerski skokovi spada u kaskadne vodopade, znači da se sastoji od više malih vodopada koji čine celinu.

Vodopad Jelovarnik se nalazi na Kopaoniku u blizini Brusa. Njegova visina iznosi 71 metar, a do 1998. godine se "skrivao" u planinskoj šumi, nakon čega je otkriven. Jelovarnik se nalazi na visini od 1500 metara i čest je cilj planinara.

To su tri najviša od mnogobrojnih vodopada u Srbiji, a ukoliko bi se istražili svi krajevi zemlje, možda bi se lista od 8 najviših vodopada promenila.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.