Foto: vitalytitov/depositphotos
Foto: vitalytitov/depositphotos

Konkurs za izbor "Izuzetne destinacije Evrope" u Srbiji

Podeli

Turistička organizacija Srbije (TOS), kao nosilac projekta Evropske komisije pod nazivom European Destinations of Excellence – EDEN, raspisaće 15. jula četvrti po redu konkurs za izbor "Izuzetne destinacije Evrope" u Srbiji – EDEN 2019.

Tema ovogodišnjeg EDEN projekta, koji se sprovodi u 16 evropskih zemalja ili kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, jeste "zdravstveni i velnes turizam", i ima za cilj da prepozna i nagradi manje razvijene i manje poznate destinacije koje svojom turističkom promocijom obuhvataju i ponudu ovih kategorija turizma.

To je najavljeno danas na konferenciji za novinare u TOS-u. Rečeno je da će konkursom u Srbiji, koji će biti otvoren do 16. avgusta, poseban naglasak biti stavljen na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju uredbom utvrđeno područje banje i/ili klimatskog mesta, zaštićeno područje - nacionalni park, park prirode, predeo izuzetnih odlika, opšti ili specijalni rezervat prirode, spomenik prirode, zaštićeno stanište i rezervat biosfere UNESKO.

Na Svetski dan turizma, 27. septembra, u Beogradu će biti održana nacionalna dodela EDEN nagrada i proglašene pobednička i dve prateće destinacije, navodi se u saopštenju.

Njihova međunarodna promocija biće obavljena kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i preko sajtova Turističke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža.

One će takođe biti uvrštene u "Mrežu izuzetnih destinacija Evrope" (EDEN Network), čiji ciljevi su razmena dobrih primera iz prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog razvoja turizma.

Obrazac za prijavu na konkurs, kao i lista opština u Srbiji koje su kvalifikovane za učešće na konkursu, moći će da se preuzmu na sajtu TOS-a od ponedeljka 15. jula, dodaje se u saopštenju.

Mi vas pozivamo da u Anketi B92 glasate za najlepšu destinaciju u Srbiji. Anketa nema nikakve veze sa konkursom TOS-a.

strana 1 od 408 idi na stranu