Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Grad koji je nepravedno u senci najpoznatijih italijanskih destinacija FOTO

Podeli

Sever Italije. Lombardija. Živopisna alpska regija istkana od mnoštva malih istorijskih gradova koji čine prelepe turističke destinacije.

Nismo imali vezane letove između odredišta i odlučili smo da vreme prekratimo u Breši. Odabrali smo taj grad jer dosad nismo bili u poseti prosperitetnoj i živahnoj Breši, koja čuva najvažnije rimske ruševine u severnoj Italiji.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Breša je jedan od najlepših istorijskih centara u regionu, drugi po veličini grad Lombardije. Univerzitetski grad veličine prosečne beogradske opštine, fascinantne organizacije (ima metro, a bicikl je vodeće prevozno sredstvo).

Pre nego što smo ga posetili, nismo imali mnogo predznanja, ali tokom kratkog boravka bila sam ozbiljno impresionirana.

Mi stižemo iz Bergama, to je oko 45 minuta vožnje od aerodroma, 50 kilometara je dužina puta (95 km od Milana). Auto-put standardno dobar, sa obe strane oivičen vinogradima pa je milina voziti se tuda.

Smeštena je u podnožju Alpa, samo nekoliko kilometara od jezera Lago di Garda i Lago Iseo. Ovo drevno mesto datira iz srednjeg veka i ima ne jednu, već dve katedrale. Na trgu je veliki broj restorana, kafića i barova koji su savršeni i imaju pravi lombardijski šmek. Prekrasan stari grad sa velikim starim trgovima, crkvama, muzejima i tvrđavom koja se uzdiže nad njim. Castello di Brescia (izgradila je porodica Viskonti) nalazi se na vrhu brda, okružen parkovima pa je u letnjem peridu spas od vrućine.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Tokom posete nismo videli mnogo turista. Nekako brzo smo se uklopili u grad i stanovništvo, a s obzirom na to da nismo ni puno žurili, imali smo vremena da lepo obiđemo sve što nam se našlo na putu.

Piazza della Loggia je jedan od najpoznatijih trgova u gradu i "bori" se sa Piazza del Duomo, koja će imati oznaku broj jedan najboljeg trga. Lep i elegantan, okružen zgradama u venecijanskom stilu i renesansnom palatom, Piazza della Loggia je divan trg sa mnogo zanimljivih detalja.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Datira iz 1433. godine. Zgrada opštine na jednom kraju svojom neobičnom srebrnom kupolom nalik krovu krasi trg. Ova zgrada je izgrađena krajem 15. veka. Centralni deo trga je pun stolova i suncobrana i u večernjim satima je lepo mesto za odmor. Nasuprot Gradskoj kući, na drugom kraju trga je Sahat-kula sa dve figure koje čekićem udaraju u zvono iz 16. veka.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Poseta Breši nije potpuna bez zaustavljanja na Piazza Paolo VI, trg koji je nekada bio poznat kao Piazza del Duomo. Pravougaoni trg graniči se sa gradskom kućom i starom i novom katedralom (trg je danas poznat kao Piazza Paolo VI, nazvan po Giovanni Battista Montini koji je postao papa Paolo VI).

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Veličina nove katedrale je impresivna, ali je i stara katedrala (lokalno poznata kao Duomo Vecchio) zaista neverovatna. Izgrađena je u jedanaestom veku, ali tokom devetnaestog veka bilo je mnogo "dopuna" ove srednjovekovne katedrale. Nažalost, jedini originalni deo koji još postoji je grobnica San Filastrio. Izgradnja "Nove katedrale" je počela 1604. godine. Lepa fasada, ravnoteža baroka i neoklasicizma, s kupolom visokom neverovatnih 91 metar što je čini jednom od najviših u Italiji.

Prvo smo otišli do stare katedrale da upijemo istoriju, a zatim do nove da dobijemo pravi osećaj za veličinu iste. Kada uđete u staru katedralu postoji veliki crveni mermerni grob vladike Berardo Maggi, koja datira iz 1308. godine.

Na trgu se nalazi i gradska kuća (Broletto) datira iz XII i XIII veka i još se mogu videti originalne gradske kule. Šetamo kroz dvorište i divimo se srednjovekovnom dvorcu. Broletto je bio sedište političkog života od XV do XVIII veka, a sada su tu smeštene kancelarije i policijska stanica.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Skrećemo u jednu uličicu i gubimo se u lavirintu uskih uličica, ali u pravi čas, kada smo već popadali od umora, izbijamo na sladoledžinicu. Naravno, kad si u Italiji, napravi pauzu i počasti se sladoledom i espresom.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Posle okrepljenja, pravac Tempio Capitolino.

Jedan od najspektakularnijih spomenika je Tempio Capitolino, koji i dalje stoji uprkos tome što je izgrađen 73. godine. Podigao ga je car Vespazijan. Neverovatno (i prilično iznenađujuće), vremenu i dalje odoleva šest starih stubova koji nepomično stoje i prkose vremenu. Za one koji žele da saznaju više o ovom jedinstvenom mestu, postoje standardni audio-vodiči, ali ovde se nudi i nešto drugačija tura sa "pametnim naočarima" koje su napravljene sa patentom AR i omogućavaju vam da vidite kako je ovaj fenomenalni drevni grad prvobitno izgledao. Na taj način, AR menja percepciju realnom okruženju, a virtuelna stvarnost u potpunosti zamenjuje realno okruženje.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Muzej Di Santa Giulia, koji se nalazi na listi Uneskove baštine sa impresivnom zbirkom od preko 11.000 eksponata, posetili smo u pauzi od vreleg letnjeg dana i sunca koje je nemilosrdno pržilo. Odmah da vam kažem - posetu muzeju nipošto ne smete da propustite!

Obilazak počinje u podzemnom delu manastira. U prošlosti se koristio kao podrum i magacin, a tema je naseljavanje Breše i okoline iz bronzanog doba do doba Rimljana. Najstariji eksponati, koji dolaze sa južne strane grada, odnose se na period kada su stanovnici bili poljoprivrednici i zanatlije. Predmeti koji su prikazani u muzeju su iz vremena u rasponu od starog Rima do renesansne Venecije.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Dvorac iznad Breše sa panoramskim pogledom na grad, pod nazivom "Falkon Italije" zbog visokog položaja iznad grada, jedan je od utvrđenijih kompleksa sa 75.000 kvadratnih metara šume i parkova koji su zatvoreni unutar zidina. Drevna venecijanska tvrđava dominira nad gradom.

Dobro je očuvana i dokaz je da je bila savršen instrument kontrole nad gradom. Šetnjom do vrha brda prošli smo kroz putovanje u prošlost: od vojne arhitekture iz 1500. godine (početak perioda mletačke dominacije), više od tri stotine godina kasnijeg perioda austrijske okupacije, pa sve do unutrašnjeg srednjovekovog zida koji je podigla porodica Viskonti. Ovaj dvorac je oduvek sastavni deo grada. Pa ipak, poseta zamku ne znači samo posete impozantnom utvrđenju, već i hodanje kroz ogromna rekreativna područja koja se nalaze unutar zidova i duž puteva koji idu do vrha brda.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Za kraj ostavljam priču o kuhinji.

Oponašali smo lokalno stanovništvo i seli da se opustimo i uživamo u ukusnoj hrani. Jedna od mnogih krivudavih ulica vodila nas je do tajnog mesta. Nakon boravka u mnogim italijanskim gradovima godinama unazad naučili smo da se treba kloniti velikih turističkih ulica u kojima se za turiste prave obroci. Zato smo otišli u malu osteriju, u kojoj služe fantastične tradicionalne italijanske obroke.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

U večernjim časovima (naročito u letnjim mesecima) trgovi i ulice su ispunjene i meštanima koji uživaju u fantastičnim restoranima i piju italijanska vina do duboko u noć.

Breša spada u gradove koje morate posetiti. Ima dugu istoriju koja datira iz bronzanog doba, rimske ruševine, neverovatnu kolekciju crkava iz različitih vekova, zamak, trgove i fontane. Za Brešu je potrebno najmanje dva puna dana, ako ne i tri. Ovaj grad je dobro opremljen turističkim informacijama i znacima na glavnim znamenitostima, dobro ilustrovanim mapama i obiljem informacija za navigaciju u samom gradu.

Breša. Savršen, ali nažalost, malo poznat italijanski grad koji je nepravedno u senci najpoznatijih italijanskih destinacija.

Preuzeto sa bloga: www.mojeputovanje.net

Piše: Ivana Kovačević

Slike: Ivana Kovačević

strana 1 od 395 idi na stranu