Izvor: Snežana Ðorðeviæ

Autor: {"id":507752,"id_news":1420821,"name":"","surname":"Sne\u017eana \u00d0or\u00f0evi\u00e6"}

Pevačica Lena Kovačević podelila je sa portalom "92 putovanja" kako je izgledalo njeno putovanje u Italiju, tačnije u grad Matera.

Za mene, jedno od najlepših mesta na svetu je grad Matera, koji se nalazi na jugu Italije. Imala sam mnogo prilike da putujem ali ništa slično nisam videla.

Matera je grad star preko 2.500 godina. Zbog starog lokaliteta Sasi, uvrštena je 1993. godine na Uneskovu listu mesta svetske kulturne baštine. Nalazi se blizu Pulje, a nedaleko od Barija. Mi smo tamo išli poslovno, da uvozimo italijanske sirovine za sladolede. Suprug i ja smo se odavno zaljubili u Italiju. Obišli smo Materu i ceo taj deo. Ja sam inače, vezana za Grčku, ceo život sam tamo letovala. Volimo i Jadran, naravno. Letovali smo na Lastovu deset godina, ali nas je Matera oborila s nogu.

The sun is #rising

A post shared by Lena Kovacevic (@lenakovacevic_official) on

Matera je stekla svetsku slavu zbog lokaliteta Sasi di Matera, čiji stari delovi potiču iz paistorije, pa se smatra najstarijim ljudskim staništem u Italiji. U Materi su snimljeni mnogi filmovi epohe, uključujući i film Mela Gibsona ’’Stradanje Hristovo’’. Ceo holivud snima tamo filmove gde je potrebna istorijska scenografija, gde grad liči na Jerusalim. Holivud hrli u Materu jer je zaista jedno neverovatno mesto.

Šta ste najzanimljivije doživeli u Materi?

foto: thinkstock

Matera je sama po sebi uzbudjiva, i teško mi je rečima da to opišem. To je grad gde ostajete bez daha čim kročite u njega. Starim gradom Matere ne možete da prođete vozilima već samo peške. Male kamene kućice ostale su netaknute hiljadama godina unazad. Kada šetate tim prostorima, te vekove stvarno osećate. To je nešto neverovatno, zbog toga je potpuno specifičan turistički deo Italije. Tamo kad smo došli, shvatili smo da italijanske i druge agencije obavezno vode turiste u Materu a ja na primer, nikada nisam čula za taj grad ranije. Tamo smo čak uspeli da se izgubimo tražeći plažu tri sata. To putovanje nam je ostalo u sećanju jer smo prosto lutali kroz neverovatne predele. Pulja je takođe veoma lepa. Ima plaže sa belim peskom i tirkiznim morem. Cela ta obala je neverovatna, liči na Maldive mediterana.

Zbog čega biste preporučli Materu?

Ceo južni deo Italije je vezan za morsku hranu. U Materi imate neke specijalitete koji su samo njihovi i koje ćete samo tamo probati. Kažu da najbolji sladoled potiče upravo iz tih krajeva, zato smo se i mi obreli u Materi. Šta god da pojedete tamo, ništa vas ne ostavlja ravnodušnim. Interesantno je da doručak ne postoji. Tamo su jedna kafa i kroasan dovoljni za doručak. A najlepši je doživljaj kada sa terase posmatrate panoramu koja podseća na Santorini. Dok doručkujete, posmatrate jedno svetsko čudo koje preživelo vekove. Uveče, kada se upale svetla, Matera postaje bajka.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.