Izvor: bizportal.rs

Na jugu Albanije, gde turiste u Sarandi i Ksamilu čeka toplo Jonsko more, sve je skuplje, od smeštaja do hrane. U odnosu na letovališta u Albanije, Drač je najbliži i za sada najpovoljniji.

Mnogi građani Srbije će i ovog leta odmor provesti u Albaniji. Razloga ima više, a jedan od njih je najjeftinija vanpansionska usluga u regionu.

Makar tako tvrde na platformi za rezervaciju smeštaja Albanija.rs.

"Cene vanpansionskih usluga i dalje su veoma povoljne, odnosno i do 50 odsto su niže u odnosu na Grčku ili Crnu Goru, što predstavlja veliku uštedu, navedeno je na ovoj platformi.

Nešto slično je istakao i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić.

"Riblja večera za dvoje s bocom vina iznosi 30–40 evra, a u Albaniji ima dobrog vina. Ljudi su ljubazni i vredni", rekao je Seničić, i dodao da je smeštaj u apartmanima i hotelima u Albaniji jeftiniji u proseku za 20 odsto nego u Grčkoj i drugim Srbima dragim destinacijama.

Prema podacima platforme Albanija.rs, smeštaj u privatnim apartmanima i hotelima je poskupeo za 10 do 25 odsto.

U Draču, Srbiji najbližem albanskom letovalištu, cene apartmanskog smeštaja za četvoročlanu porodicu kreću se od 30 do 60 evra po danu. Cene noćenja sa doručkom su od 40 do 70 evra za dve osobe, u zavisnosti od perioda sezone. U mnogim hotelima smeštaj je besplatan za prvo dete do 13 godina, prenosi Alo.rs

Ol inkluziv u hotelima sa bazenima i sopstvenim plažama košta od 50 do 90 evra po osobi po danu, tako da smeštaj za desetodnevno letovanje u Draču za porodicu sa dvoje dece izađe oko 1.500 evra u hotelu sa četiri zvezdice, odnosno 2.000 evra u hotelu sa pet zvezdica.

Tradicionalno, jug je skuplji, pa cene u Ksamilu idu od 700 do 3.200 evra u privatnim apartmanima, odnosno od 800 do 4.600 evra u hotelima, za 10 dana.

Sudeći po ponudama na Bukingu, Saranda je nešto jeftinija i smeštaj za porodicu za deset dana može da se nađe po ceni od 350 do 3.400 evra (apartmani) odnosno od 700 do 4.300 evra (hoteli).

U zavisnosti od letovališta, komplet ležaljki plus suncobran košta od sedam do 20 evra.

Cene smeštaja u Draču i Golemu

Apartman (4 osobe, noć) 40–60

Hotel (2 osobe, noćenje sa doručkom) 50–70

Hotel (2 osobe, all inclusive) 130 (4*) – 150 (5*)

Cene smeštaja u Valoni, Orikumu i Himari

Apartman (4 osobe, noć) 40–50

Hotel (2 osobe, noćenje sa doručkom) 50–70

Hotel (2 osobe, all inclusive) 140

U Sarandi i Ksamilu

Apartman (4 osobe, noć) 50–70

Hotel (2 osobe, noćenje sa doručkom) 60–90

Autobusom do Sarande za 12 sati

Put do Drača autobusom u proseku traje od sedam do devet časova, do Sarande i Ksamila oko 12 sati. Reč je o ruti preko Kosova i Metohije, magistralnim putem, potom auto-putem kroz Albaniju. Na Kosovu se ne plaćaju putarine, a za vožnju kroz Albaniju koštaju pet evra. Povratna autobuska karta do Drača košta od 50 evra za odrasle, za decu do 10 godina je pet evra jeftinija. Karta, takođe, u oba smera do Sarande i Ksamila, košta 70 evra (odrasli), 65 evra (deca).

Putovanje kolima do letovališta Albanije

Najjednostavniji načini putovanja automobilom do letovališta u Albaniji su preko Kosova i Metohije ili preko Severne Makedonije. Većina naših građana koristi ovu prvu rutu. S obzirom na to da na Gugl mapi ova ruta nije prepoznata, treba koristiti aplikacije Via Michelin i Here WeGo Maps. Obe prepoznaju rute za putovanje preko KiM, imaju mogućnost rada u oflajn modu (bez interneta), dok Via Michelin aplikacija daje i procene troškova od mesta polaska do željene destinacije.

Prevoz i gorivo

Taksi prevoz u Draču se kreće od sedam do 15 evra (vožnja po gradu), a ta ista usluga u Ksamilu i Sarandi je od pet do 12 evra.

Autobuska karta (jedan smer) od Drača do Sarande košta od 10 do 12 evra.

Vreme potrebno za putovanje

  • Beograd – Drač 8 sati
  • Niš – Drač 5–6 sati
  • Beograd – Saranda 10–11 sati
  • Niš – Saranda 9–10 sati
  • Beograd – Ksamil 10–11 sati
  • Niš – Ksamil 9–10 sati
  • Cena trajekta Saranda – Krf
  • Cena karte za trajekt za odrasle kreće se od 20 evra van sezone do 30 evra u špicu.
  • Cenovnik za period od 16. juna do 30. septembra
  • Odrasla osoba( 12+) 25
  • Dete (5–12 godina) 13
  • Dete (0–5 godina) 4
  • Motor 25
  • Automobil 50
  • Kombi ili minibus 70

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.