Izvor: B92

Rezultati ankete „92putovanja“ pokazuju da najveći broj naših čitalaca najradije odlazi u avgustu na letovanje.

Čak 30,55 odsto naših čitalaca reklo je da letuje u avgustu, a na drugom mestu našao se jul sa nešto manje glasova, tačnije 26,32. Deveti mesec se pokazao kao veoma poželjno vreme za letovanje, pa će tako 26,07 vas uživati uživati u čarima septembarskog sunca. Najmanji broj učesnika ankete 17,06 odsto letovao je ranije, odnoso u maju ili junu.

Srbi imaju najkraći odmor

Statistike pokazuju da građani Srbije uglavnom uzimaju dve nedelje odmora. Dok su godišnji odmori u Evropi predviđeni zakonom, o njihovom trajanju u SAD odlučuje uprava firme. Tako Amerikanci u proseku imaju tek 17 dana odmora, od kojih koriste 14.

Šveđani i Španci imaju 32 dana godišnje, a Italijani za dan više.

Evropljani pak, najviše vole da putuju za vreme odmora, pa čak 93 odsto Danaca, Nemaca i Norvežana koriste skoro sve dane odmora van grada, tačnije 28 dana.

Francuska je još zanimljivija jer njeni građani imaju 63 odsto više slobodnog vremena od ostatka Evropljana, a tri puta više od Amerikanaca samo zato što imaju smanjen broj radnih sati na nedeljnom nivou – 35!

Srbija ima u proseku najmanje radnih slobodnih dana plaćenog odmora (20) zbog čega se nalazi u grupi sa zemljama iz okruženja kao što su Makedonija, BiH, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Rumunija i Grčka.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.