Lekari stopirali abortuse uoči Uskrsa “da ne bi uznemirili boga”

Grupa od oko 30 ginekologa u Rumuniji odlučila je da obustavi sve abortuse tokom sedmice uoči pravoslavnog Uskrsa 12. aprila "kako ne bi uznemirili Boga".

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2015.

09:28

Default images
Foto: Thinkstock

"Ne izvodimo abortuse tokom velikih praznika, naročito Svete nedelje i Božića jer smatramo da ne treba uznemiravati boga", rekao je Marijus Kraina, ginekolog i direktor lokalne bolnice u gradu Temišvaru.

U Rumuniji se dnevno izvede oko 250 abortusa. "Ovde, abortus se smatra kontraceptivnim sredstvom. Imamo jednu od najviših stopa abortusa u Evropi", rekao je Kraina.

Abortus je tokom vladavine Nikolae Čaučeskua bio zabranjen u Rumuniji da bi posle revolucije i njegovog ubistva bio legalizovan 1990. Te godine zvanično je izvedeno 992.000 abortusa, tri puta više nego što se rodilo dece, piše AFP.

Od tada, broj prekinutih trudnoća postepeno se smanjivao u ovoj drugoj najsiromašnijoj zemlji EU. Tokom 2012. zabeleženo je 88.000 abortusa i 200.000 novorođenčadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: