Kako su dva Crnogorca osnovala Galatasaraj?

Šta je zajedničko za Andrijevicu u Crnoj Gori i turski klub Galatasaraj? Dvojica Andrijevčana zaslužni su za postojanje najtrofejnijeg turskog kluba.

Život

Izvor: Darko Jevtiæ

Četvrtak, 19.06.2014.

18:10

Default images

Zbog toga je delegacija turskog Galatasaraja posetila je selo Zabrđe u kod Andrijevice, gde je otkriven spomenik dvojici meštana koji su osnovali taj fudbalski klub iz Istanbula.

Milija i Pavle Bakić, kaže istorija, bili su jedni od mnogih Vasojevića koji su se početkom dvadesetog veka školovali u inostranstvu. Oni su u istanbulskom Liceju 1905. godine, zajedno sa još jedanaest drugova, osnovali fudbalski klub Galatasaraj i time postavili temelje ovom sportu u Turskoj.

"Oni su još kao djeca otišli u Tursku, odveo ih je njihov stric Mitar Bakić, koji je bio konzul u Turskoj u to vrijeme. Oni su 1905 kao gimnazijalci kao đaci osnovali Galatasaraj, prvi od osnivača tog kluba", priča Zoran Bakić.

Životni put braće Bakić pun je kontrodiktornosti. Iako su završili vojne škole u Turskoj, gde su "proizvedeni" u oficire, nisu se dvoumili prilikom objave rata.

"Pošto je Crna Gora objavila rat Turskoj, Milija i Pavle vraćaju se da bi služili otadžbini, gde stupaju na Cetinju kod Janka Vukotića u treći odred. Učestvovao je u borbi protiv Osmanlijske vojske dokle ga je put odveo do Makedonije gde je i završio svoj život u Kočanima", objašnjava za B92 Novo Bakić.

Bez obzira na to, u Turskoj su ostavili dubok trag. Galatasaraj je turski najtrofejniji klub sa 19 osvojenih titula prvaka države i 14 osvojenih trofeja kupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: