Dinosauruse je moguće vratiti u život?

Biohemičarka sa britanskog Oksford univerziteta, Alison Volard, tvrdi da bi dinosaurusi mogli da se vrate u život, i to kroz DNK ptica.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 22.12.2013.

22:20

Default images

Ona smatra kako bi naučnici utvrđivanjem i izmenom određenih gena pronađenih u DNK modernih ptica, trebalo da budu u mogućnosti da naprave "dizajn" genoma praistorijskog stvorenja.

"Znamo da su ptice direktni potomci dinosaurusa, što dokazuju i pronađeni fosili, koji ukazuju na prelaz između pojedinih dinosaurusa i današnjih ptica. Ova evolucija znači da duboko u DNK-u današnjih ptica postoje isključeni geni koji kontrolišu osobine koje su imali dinosaurusi. To upućuje na ideju da možemo napraviti svojevrsnu deevoluciju i vratiti dinosauruse u život", smatra Volard a prenosi Telegraph.

Dodaje kako sve životinje i biljke dele zajedničke pretke koji su živeli pre 1,6 milijardi godina, i da je deevolucija itekako moguća.

Najveći deo posla bio bi, dakle, u dizajnu genoma koji bi bio stvoren kombinacijom miliona kratkih fragmenata nukleinskih kiselina, slično kao kod slaganja slagalice, što i nije jednostavan posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: