Svet 3

05.05.2024.

10:27

Putin na Uskršnjoj liturgiji u Sabornom hramu; Patrijarh pozvao na molitvu za vlast i vojsku

Vladimir Putin je, zajedno sa gradonačelnikom Moskve Sergejem Sobjanjinom, prisustvovao noćnoj vaskršnjoj službi u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Izvor: Tanjug, Blic

Putin na Uskršnjoj liturgiji u Sabornom hramu; Patrijarh pozvao na molitvu za vlast i vojsku
Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

Službu je služio patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

"Rusija prolazi kroz sudbonosna iskušenja i Crkva se moli da Gospod zaštiti granice otadžbine," rekao je patrijarh Kiril u besedi u Sabornom hramu, javila je RIA Novosti.

Čestitajući vernicima praznik Vaskrsenja Hristovog, on je pozvao na molitvu za vlast i vojsku, za "one koji danas gube zdravlje i živote braneći otadžbinu."

Blagodatni oganj iz Jerusalima prenet je sinoć u Saborni hram Hrista Spasitelja, kao i u još 15 crkava u Moskvi. Unela ga je delegacija Fondacije Svetog Andreja Prvozvanog, koja ga je primila u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnjeg.

"Važno je istaći stvaralački, plodonosni rad Ruske pravoslavne crkve i drugih hrišćanskih konfesija, u cilju očuvanja našeg bogatog istorijskog, kulturnog, duhovnog nasleđa, jačanja institucije porodice, vaspitanja mladih, uspostavljanja u društvu takvih trajnih vrednosti ​i moralnih smernica kao što su briga za bližnje, milosrđe i saosećanje.

Duhovni pastiri su uvek bili uz narod, a danas, suočeni sa ozbiljnim izazovima, hrišćanske verske organizacije pružaju efikasnu, nesebičnu pomoć onima kojima je potrebna podrška i pažnja", rekao je ruski predsednik.

Putin je napomenuo da proslava Uskrsa u Ruskoj Federaciji ima bogatu duhovnu tradiciju koja ujedinjuje milione ljudi, prenosi se sa generacije na generaciju i inspiriše dobra dela i težnje.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: