Spavati zajedno ili odvojeno?

Statistika kaže da svaki četvrti bračni par ne deli krevet, a iako je to za neke dobro rešenje, parovi koji spavaju zajedno su srećniji jer noćni dodiri podstiču lučenje hormona sreće.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2013.

21:33

Default images

Deljenje zajedničke postelje može biti prava muka, posebno ako se budite zbog partnerovog hrkanja ili celu noć se borite za jorgan.

Tradicija spavanja u zajedničkim krevetima počela je industrijskom revolucijom i useljavanjem u prenatrpane gradove i skučene stanove, ali ona može biti pogubna i za ljubav i za zdravlje partnera, tvrde britanski istraživači.

Njihovu izjavu potkrepljuje i studija britanskog Univerziteta Mančester koja pokazuje kako partneri spavaju čak 50 posto bolje ako su odvojeni.

Danas čak 25 posto bračnih parova spava odvojeno, a taj trend sve je češći u SAD-u i Japanu, pokazala je studija američkog Udruženja za spavanje.

Najčešći uzroci su veća udobnost, različite želje oko temperature u sobi, hrkanje i drugačije navike spavanja i ustajanja.

Ipak, nedavna je studija Univerziteta u Pitsburgu pokazala da zajedničko spavanje povećava količinu hormona sreće - oksitocina i snižava vrednosti hormona stresa kortizola.

Proizvodnju oksitocina stimuliše toplina i ljudski dodir. Takođe, dokazano je da žene imaju više psihološke koristi od deljenja kreveta sa muškarcem jer im pruža podsvesni osećaj sigurnosti i zaštite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: