Francuska zabranjuje engleske reči

Francuska akademija, kao čuvar jezika, svoju ulogu shvata izuzetno ozbiljno i već decenijama se bori protiv određenih engleskih reči koje svoje mesto polako pronalaze i u francuskom jeziku.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

12:07

Default images

Francuska akademija, koja želi da se određene reči izrazi preuzeti iz engleskog jezika zamene čistijim, francuskim alternativama, sada je preuzela radikalnije korake i želi da se određene reči u potpunosti izbace iz upotrebe.

Na sajtu akademije uvedena je nova kategorija „Dire, ne pas dire” (Kaži, nemoj da kažeš” u kojoj se za sada nalaze svega dve reči engleskog jezika, ali ovo telo najavljuje dodavanje novih anglicizama tokom narednih meseci.

Francusku akademiju osnovao je cardinal Rišelje 1635. i nju čini 40 članova nazvanih “besmrtni” pošto se oni na tu poziciju biraju doživotno. Ovo telo takođe izdaje i zvaničan rečnik.

Francusko zakonodavstvo takođe je stalo u odbranu nacionalnog jezika kada je 1994. godine donelo Tubonov zakon koji zabranjuje korišćenje bilo kog drugogo jezika sem francuskog u zvaničnim publikacijama, na radnom mestu, u reklamama i ugovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: