Vakcine nisu napravljene "od ćelija abortiranog fetusa” i Vatikan to ne sugeriše

Vatikan je nedavno objavio svoj stav o prihvatljivosti vakcina za čiju su proizvodnju korištene embrionalne ćelijske linije, dobijene od embrionalnih ćelija pre 70 godina i od tada više puta klonirane, na kojima se "uzgajaju" sojevi virusa protiv kojih se vakciniše.

Život

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2020.

11:29

Vakcine nisu napravljene
Foto: Getty Images, Christopher Furlong / Staff

Iako se u medijima to opisalo kao vakcina "sa ćelijama abortiranog fetusa" u pitanju su ćelije iz tkiva abortiranih fetusa korištene “za proizvodnju” vakcine - i vakcine ne sadrže takve ćelije.

Zvaničan stav Vatikana o ovom pitanju iznesen je u dokumentu Beleška o moralnosti korištenja nekih vakcina protiv COVID-19 u kome se govori “o moralnoj prihvatljivosti” vakcina protiv Covid-19, u “u toku čijeg su se procesa istraživanja i proizvodnje koristile ćelijske linije iz tkiva dobijenih iz dva pobačaja koja su se dogodila u prošlom veku”.

U tekstu se navodi da je svrha teksta da se razjasne sumnje i pitanja koja su proizašla iz ponekad kontradiktornih izjava u trenutku kad se mnoge zemlje pripremaju za sprovođenje vakcinacije, i objašnjavaju razlozi zašto je “moralno prihvatljivo” primiti ovakvu vakcinu protiv Covid-19. (Ovo je korekcija prethodno objavljenog članka)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: