U Hrvatskoj za 30 godina uništeno 3.000 antifašističkih obeležja

U Hrvatskoj je u poslednjih 30 godina sruseno oko 3.000 statua, spomen-ploča i sličnih obeležja posvećenih antifašistima.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 16.07.2020.

15:08

U Hrvatskoj za 30 godina uništeno 3.000 antifašističkih obeležja
Ilustracija/Foto: depositphoto/Brasilnut

Prema pisanju nemačkog Dojče vele-a, trend rušenja spomenika u nekadašnjim kolonijalističkim zemljama privukao je pažnju u Hrvatskoj i zbog jedne naizgled slične domaće prakse, ali dok su u Americi, Velikoj Britaniji po sredi kipovi robolvasnika i istorijskih ličnosti povezanih s trgovinom robljem, u Hrvatskoj se uklanjanje raznih memorijalnih obeležja odnosi primarno na one posvećene - antifašistima.

Kako se navodi, reč je o oko 3.000 statua, spomen-ploča, modernističkih apstraktnih plastika, real-socijalističkih spomenika i drugih sličnih obeležja nasilno uklonjenih ili oštećenih kroz posljednje tri decenije.

DW piše da je uništavanje takvih spomenika izazivalo u hrvatskoj javnosti i dosta prigovora, ali ta neslavna delatnost ipak nije minula do dan danas, a najnoviji primer tiče se jednog obeležja u Perušiću čiji stanovnici u velikom broju nisu spremni da se pomire sa namerom lokalnih vlasti da premeste "sporni" spomenik iz gradskog parka na određeno manje vidljivo mesto - takozvanu buduću "aleju spomenika" van samog naselja.
Ilustracija/Foto: depositphotos/dbajurin
"Radi se o spomen-kosturnici iz 1954. godine u kojoj se nalaze ostaci 52 poginula partizana, a kojoj je 1980. dodano obeležje s imenima 14 od 16 perušićkih dobrovoljaca u Španskom građanskom ratu", rekao je jedan od stanovnika koji se protive odluci gradske vlasti Joso Obućina.

Sanja Horvatinčić sa Instituta za istoriju umetnosti u Zagrebu ističe da se opasnost istorijskog revizionizma i negacionizma koji stoje u pozadini devastacije hiljade spomenika posvećenih antifašistima i žrtvama fašizma, u današnjoj evropskoj zajednici proširila, dok su jedna za drugom izglasavane rezolucije o osudi komunističkih režima, a politički diskurs o totalitarnom nasleđu olako se ugrađivao u kulturne programe EU.

Ona je podsetila da se uklanjanje antifašističkih spomenika uglavnom odvijalo militantno-nasilnim metodama i dekretima lokalnih moćnika, a neretko i samih baštinskih institucija.

"I često uz trgovinu sekundarnim sirovinama poput bronze ili čelika, a sve skupa većinom bez dokumenovanog traga. Štaviše, pojedini spomenici koji su početkom devedesetih minirani, do današnjeg su dana uredno upisani u javni registar kulturne baštine RH", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: