Vitezovi plivali za časni krst

Na Ušću Save u Dunav tačno u podne održano je viteško plivanje za časni krst povodom hrišćanskog praznika Bogojavljanja.

Život

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

15:04

Vitezovi plivali za časni krst
Foto: Printscreen TV Prva

U ovom plivanju su svi pobednici jer taj čins simbolizuje zajedništvo.

Miloš Đoković jedan od učesnika je rekao da je osećaj fantastičan, da je prvi put danas plivao za časni krst i da mu je čast što je učestvovao u jednoj ovakvoj manifestaciji.

Sutra će inače plivanje za Bogojavljanje biti organizovano na četiri mesta - u Zemunu, Grockoj, Lazarevcu, na Adi ciganliji i Tašu.

Inače, i Rusi učestvuju u plivanju za časni krst, i prema istraživanju Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja u tome će sutra učestvovati oko 20 odsto njih.

Prema ovom istraživanju Rusi vole ledenu vodu, a to je izjavilo čak 20 odsto Rusa, što je u odnosu na prošlu godinu rast od 15 odsto. Oni su izjavili i da će se kupati u ledenoj void na Bogojavljanje. U ovom ledenom kupanju sutra će da uživa čak 29 odsto muškaraca u Rusiji, kao i 36 odsto mladih starosti od 18 do 24 godine. Istraživanje je pokazalo da će u ledenu vodu i oko 25 odsto seoskog stanovništva, navodi Tass.

Kada su u pitanju žene, to će sutra uraditi 12 odsto Ruskinja i samo šest odsto žena starijih od 60 godina.

Prema istraživanju, 63 odsto ispitanika godišnje učestvuje u ovakvom ritualu za Bogojavljenje. Svaka peta osoba učestvuje iz verskih ubeđenja. Još 14 odsto navodi da je to dobro za zdravlje. Ima onih koji zbog zdravlja neće da se kupaju u hladnoj void i to 31 odsto Rusa.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Za Bogojavljanje se pliva 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: