Sajt Dictionary.com odlučio: Ovo je reč godine

Termin "misinformation", koji označava slučajnu grešku nasuprot dezinformaciji ("disinformation") koja predstavlja namerno širenje netačnih informacija, izabrana je za reč godine u izboru sajta Dictionary.com.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2018.

16:31

Sajt Dictionary.com odlučio: Ovo je reč godine
Foto: Thinkstock ilustracija

Ranije ovog meseca, Oksfordski rečnik je izabrao "toksično" (toxic) za "reč 2018. godine", što na neki način opisuje istu pojavu na društvenim medijima, kao i u standardnim medijima.

Dictionary.com definiše "misinfromation" kao lažnu informaciju koja se širi bez obzira na to da li postoji namera da se neko prevari.

Džejn Solomon, lingvističarka s tog sajta, rekla je da je izbor za "mis" umesto "dis" nameran, kako bi poslužio kao poziv da se bude na oprezu u borbi protiv lažnih vesti, ali i tvrdnji poput one da je Zemlja ravna ili da su vakcine štetne, prenosi Asošiejted pres.

"Žestoko širenje pogrešnih vesti zaista proizvodi nove izazove u upravljanju životom u 2018", rekla je Solomonova.

Ona navodi da one već dugo postoje, ali da je u poslednjih deceniju ili nešto više s usponom drušvenih medija promenjen način na koji se dele informacije.

Proučavajući pretrage na tom sajtu, sajt Dictionary je primetio da je odnos s istinom nešto što se iznova vraća.

Na primer, reč "mejnstim" se često pojavljivala, sa skokom u januaru pošto je upotreba termina "mejnstrim mediji" ili MSM dosegla ogromne razmere, kako desnica koristi taj izraz kao uvredu.

Među rečima koje se tiču istog problema u februaru je izbila "white lie" (bezazlena laž), pošto je bivša direktorka za komunikacije u Beloj kući Houp Hiks priznala da je iznela nekoliko takvih laži u korist predsednika SAD Donalda Trampa.

Reč "orvelovski" učestala je u maju, posle saopštenja pripisanog portparolki Bele kuće Sari Hakabi Sanders, kojim je optužila kinesku vladu za "orvelovske besmislice" u pokušaju da nametne stavove američkim građanima i privatnim kompanijama, kada je Peking tražio od avio-kompanija da se Tajvan, Makau i Hongkong spominju kao delovi Kine.

Solomon kaže da "misinformation" daje okvir onoga što se dešavalo u poslednjih 12 meseci.

U sličnom kontekstu korisnici sajta, kojih ima oko 90 miliona mesečno, dodavali su nove reči i izraze poput "filter bubble" (ograničenje izloženosti vestima na društvenim mrežama algoritmima na osnovu prethodnog ponašanja), "fake news" (lažne vesti), "post-fact" (post činjenica), "post-truth" (post istina) i "homophily" (težnja da se obrazuju snažne društvene veze s ljudima sličnih osobina).

Solomonova je rekla da je "misinformation" nadilazi granice SAD i skandal s širenjem lažnih vesti na Fejsbuku. Dodala je da su se preko Fejsbuka i drugih društvenih mreža podsticalo nasilje širom sveta.

"Govor mržnje i glasine na Fejsbuku podsticale su nasilje nad Rohindža muslimanima u Mjanmaru, pokrenuti su nemiri na Šri Lanci posle lažnih vesti koje su suprotstavile budističku manjinu i muslimane, i lažne glasine o otmičarima dece na Votsapu (WhatsApp) što je dovelo do nasilja gomile u Indiji", rekla je Solomonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: