Neobična mapa sveta: U jednoj zemlji se govori čak 16 jezika

Status službenog jezika može da bude neverovatno važan, posebno onda kada su u pitanju zemlje u kojima se govori nekoliko različitih jezika.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 06.07.2017.

10:58

Default images

Korisnik jedne društvene mreže dosetio se da kreira mapu sveta na osnovu broja jezika koji se govore u svakoj njenoj zemlji. Sajt indy100.com tu mapu je kreirao koristeći validne podatke sa sajtova CIA Factbook i InfoPlease.

I dok Avganistan po članu Ustava 16 daje jednak status jezicima dari i pašto, kao zvaničnim jezicima, eritrejski ustav iz 1997. ne predviđa jedan zvanični jezik, ali obećava da će svi eritrejski jezici biti jednako vrednovani.

Druge države, poput Amerike i Meksika, nemaju zvaničan jezik na federalnom nivou.

Jednim jezikom služe se 143 zemlje, dva zvanična jezika imaju 34 države sveta. Tri jezika se govore u osam država, četiri u četiri, a pet samo u jednoj.

Južna Afrika se služi sa čak 11 jezika, dok je zemlja sa najvećim brojem jezika koji se koriste u njoj (16) Indija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: