Život

Ponedeljak, 29.08.2016.

18:15

Doktor u 95. godini otkrio recept za dug život

Da li verujete da na svetu postoji osoba koja je u penziju otišla sa 95 godina?

Izvor: radiosarajevo

Doktor u 95. godini otkrio recept za dug život
Foto: YouTube Screenshot

Šta je dobro za zdravlje ispitao je jedan lekar, pa je u skladu sa tim počeo da se hrani, a rezultat svega toga je što i na pragu 11. decenije života živahno ide uz stepenice, sređuje vrt, a ne koristi se čak ni štapom.

Dokaz da je sve to moguće jeste doktor Elsvort Varhem, proslavljeni kardiohirurg koji je nedavno napunio 100 godina, prenosi Atma.

Simpatični dekica u životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svetski rat, u kojem je učestvovao i radio kao lekar, a svoje zanimanje oduvek je voleo.

“Znate ono kada ljudi kažu da imaju životni poziv? Ja osećam da je moj bio lekarski. Nikada to nisam dovodio u pitanje”, rekao je u intervjuu za Foks njuz.

Upravo njegov poziv ga je naterao da realno i izbliza sagleda sve posledice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni hirurg mnogo puta video srce, krvne sudove i pluća uništene hranom, pušenjem, nedovoljnom količinom sna i s premalo kretanja.

Još pre više od 60 godina Elsvort je odlučio da promeni ishranu i svom telu podari zdrave namirnice. Kako se meso tada smatralo hranom bogatom važnim namirnicama, on je odlučio da to lično ispita i uveri se. Sproveo je studiju i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti iz mesa povećavaju nivo holesterola, pa je njegova odluka bila da pređe na vegetarijansku i vegansku ishranu.

Takođe, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u pet ujutro. Elsvort veruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obavezne žitarice s bademovim mlekom.

Ostatak dana ovaj poštovani doktor provodi vreme s porodicom i vežba tako što sređuje svoj vrt, kosi travu i obrezuje ruže i dekorativne grmove.

Zahvaljujući ovakvom stilu života, Elsvort je prestao da izvodi operacije tek u 74. godini, čak dve godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95. je predavao na univerzitetu i bio mentor mlađim lekarima tokom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.

I dan-danas mu ni za šta nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, vrt uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lift izbegava, čak se ne oslanja ni na štap.

Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef hirurgije, a ona je bila na praksi za medicinsku sestru.

“Kada sam jednom izašla s njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili”, priznaje Barbara, koja je imala 21 godinu kada je upoznala Elsvorta. Iz braka dugog 60 godina imaju petoro dece – četiri sina i jednu kćer, kao i osam unučića.

Doktor veruje da je tajna dugovečnosti u pravilnoj ishrani i aktivnom životu.

“Ako imate holesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopšte ne bih ni uznemirio kada bih osetio bol u grudima, znao bih da nije ništa”, kaže Elsvort.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: