Panika: “Čekao sam da se otvori padobran, a vreme je već isteklo”

Britanski astronaut Tim Pik podelio je s medijima neprijatan trenutak koji je doživeo za vreme povratka na Zemlju s misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Život

Izvor: B92

Petak, 24.06.2016.

16:15

Panika: “Čekao sam da se otvori padobran, a vreme je već isteklo”
Foto: Gettyimages

Pik se na Zemlju vraćao u ruskoj kapsuli Sojuz, zajedno s dvoje kolega koji su s njim proveli poslednjih 186 dana u svemiru.

Pratio je sat na zidu tesne kabine i čekao trenutak tokom kojeg bi trebalo da se otvori glavni padobran, al vreme je prolazilo a Pik nije osetio nagli trzaj koji je očekivao.

“Vreme je odmicalo, a bio sam vrlo svestan toga šta bi tačno trebalo da se dogodi u određenim trenucima. Vreme kada se trebalo da se otvori glavni padobran je prošlo”, rekao je.

“Bio sam zabrinut, pa sam pogledao Jurija”, rekao je Pik, misleći na pilota i zapovednika misije, ruskog astronauta Jurija Malenčenka.

“On je samo sedeo tamo, opušten i smiren kao i uvek. Stoga sam pomislio - da nemamo glavni padobran, on ne bi izgledao tako smireno”, zaključio je Pik.

Glavni padobran se otvorio na vreme, ali toliko nežno da Pik uopšte nije primetio otvaranje.

Za pola godine provedenih u svemiru, Pik je učestvovao u 250 naučnik eksperimenata, od ljudske fiziologije do fizike fluida i nauke o materijalima.

Pred njim se nalaze brojne magnetne rezonance, biopsije mišića, uzimanja uzoraka krvi i druga istraživanja pomoću kojih će lekari proučavati kako se njegovo telo privikava na povratak na Zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: