Pogledajte najdetaljniju fotografiju Plutona

Letelica New Horizons je pre skoro godinu dana proletela pored patuljaste planete Pluton i nastavila ka ivici Sunčevog sistema.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

20:24

Pogledajte najdetaljniju fotografiju Plutona
Foto: Thinkstock

S obzirom na veliku udaljenost na kojoj se nalazi, ali i spor prenos podataka, podaci koje je New Horizons prikupio prilikom preleta pored nekadašnje devete planete Sunčevog sistema, još uvek stižu na Zemlju.

Nedavno je u sjedište NASA stigla najdetaljnija fotografija dela Plutona, a američka svemirska agencija je danas fotografiju podelila sa javnosti.

Fotografija je rezolucije 80 metara po pikselu, a na njoj se vidi zaista raznovrsna konfiguracija terena.

"Ova najnovija fotografija je fenomenalna. Kada sam je video, odmah sam poželio da pošaljemo još jednu letelicu ka Plutonu kako bismo dobili fotografije ovakve rezolucije sa čitave patuljaste planete", rekao je Alan Stern, vođa tima New Horizonsa.

Veći deo fotografije zauzima regija Tombaugh, odnosno "Plutonovo srce", koji je uglavnom sastavljen od "snega" sačinjenog od azota, karbon monoksida i metana.

Fotografija, koju možete videti ovde je napravljena s visine od 15.850 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: