Evo zašto možete da imate samo pet pravih prijatelja

Na osnovu nedavno sprovedene studije, dokazano je da svaka osoba može da ima samo pet bliskih i pravih prijatelja u svakom trenutku života.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

14:35

Evo zašto možete da imate samo pet pravih prijatelja
Foto: Thinkstock

1990. godine antropolog Robin Danbar je uočio vezu između veličine mozga osoba i veličine njihovih društvenih krugova. Tako je osmislio “Danbarove slojeve”.

Iako postoje razlike između introvertnih i ekstrovertnih osobe, svi imaju isti broj “Danbarovih slojeva”.

On je predvideo da kao ljudi možemo da formiramo značajne veze s maksimalno 150 osoba.

Od tih 150, pet su naši najbliži prijatelji, 10 spadaju u drugi sloj, 35 u treći, a 100 u poslednji.

On je to iskoristio kao osnovu za studiju koju je nedavno sproveo zajedno s grupom britanskih istraživača na Univerzitetu Oksford.

Istraživanje je analiziralo šest milijardi poziva koje je obavilo 35 miliona ljudi, a prijateljstva su kategorisali u zavisnosti od učestalosti tih poziva, odnosno od toga koliko puta su zvali jedni druge.

Otkriveno je da su ispitanici imali u proseku četiri osobe u najbližem krugu prijatelja, 11 u sledećem, 30 u trećem, a 129 u poslednjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: