Merijam Vebster: Reč 2014. godine je...

Reč "kultura" reč je godine prema izboru američkog rečnika Merijam Vebster.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2014.

13:29

Default images

"Kultura" se tako priključila Oksfordovoj reči "vejp" (vape), miljenici pokreta elektronskih cigareta i "izlaganju" (exposure), koja je izbor Dictionary.coma posle epidemije ebole.

Na drugom mestu po popularnosti, američki rečnik Vebster izabrao je "nostalgiju" zahvaljujući velikoj 50-godišnjici početka pokreta slobode govora, "rođenju" ford mustanga i početku britanske invazije u vidu "Bitlsa", koji su pre pola veka prvi put stigli na tlo Amerike.

Urednik rečnika Piter Sokolovski objasnio je AP-u da u poslednje vreme "koristimo reč 'kultura' češće" i da je od procenjenih 100 miliona pretraga na sajtu rečnika, kultura imala rast od 15 posto iz godine u godnu.

Reč "kultura", dodaje on, ne označava kulturu u najužem smislu te reči, već je u igri i kultura transparentnosti u državnim i poslovnim institucijama, kultura poznatih ličnosti, kultura pobede u sportu, kultura ispijanja kafe....

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: