Seku i ne pitaju za sutra – nestaje Amazonija

Seča prašume Amazonije dostigla je najveći nivo u proteklih 15 godina, a u odnosu na prošlu godinu pojačana je za 22 odsto.

Izvor: B92, RTS

Petak, 19.11.2021.

15:49

Seku i ne pitaju za sutra – nestaje Amazonija
Seèa drveæa u Amazoniji 2019. godine, Foto: Profimedia

Podaci Brazilske agencije za istraživanje svemira (Inpe) u suprotnosti su sa brazilskim obećanjima na klimatskom samitu u Glazgovu da će do 2030. godine prestati seča i započeti proširivanje šumskih površina.

Oko 13.235 kvadratnih kilometara je posečeno u periodu 2020. na 2021. godinu, što je najveće krčenje zabeleženo još od 2006. godine.

Amazonija je dom tri miliona vrsta biljaka i životinja, kao i više od milion ljudi u brojnim domorodačkim plemenima.

Najveća prašuma na svetu služi i kao ogromno skladište ugljen-dioksida, ključno za usporavanje globalnog zagrevanja.

Ministar za zaštitu životne okoline Žoakim Lejte kaže da su podaci uznemirujući i da se mora biti odlučniji u borbi protiv te prakse.

Sa druge strane, pod administracijom predsednika Žaira Bolsonara krčenje šuma je pojačano, a prvi čovek Brazila je od početka svog mandata ohrabrivao poljoprivrednu aktivnost i rudarenje u područjima prašume.

Bolsonaro se takođe više puta sukobljavao sa agencijom Inpe, koja redovno izveštava o promenama površine Amazonije, a brazilski predsednik je agenciju optužio da blati reputaciju zemlje.

Obećanje brazilskih vlasti podrazumeva ulaganje 19,2 milijarde dolara iz javnih i privatnih fondova, koje je namenjeno za oporavak uništenih površina, borbu protiv požara i podršku domorodačkom stanovništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: