Najjače mačke u Evropi: Jedu ugrožene ptice, a sloboda im zagarantovana

Naučna studija Univerziteta u Tilburgu utvrdila je da domaće mačke predstavljaju pretnju po ugrožene ptice i okruženje, ali je EU ipak odbacila predlog da ove životinje moraju da se drže unutra ili na povocu.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 28.11.2019.

18:10

Najjače mačke u Evropi: Jedu ugrožene ptice, a sloboda im zagarantovana
Foto: depositphoto/saharrr

Izvršna vlast EU saopštila je da je "snažan branitelj prava na slobodno kretanje - uključujući mačke", a "kategorički" je porekla da će ikada prisiliti mačke da budu u zatvorenom ili na povocu, kao što je sugerisano u naučnoj studiji.

Naučniči sa Univerziteta Tilburg objavili su studiju u kojoj tvrde da domaće mačke koje izlaze napolje ''utiču na biodiverzitet lovom, uznemiravanjem, konkurencijom, bolestima i ukrštanjem" i dodaju da je predatorski uticaj gori nego što se pretpostavlja.

Oni tvrde da zakoni i direktive EU mogu efektno da primoraju vlasnike da svoje ljubimce drže u zatvorenom prostoru ili na povocu kad su na otvorenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: