Voda na Mesecu? Evo kako su to uspeli naučnici

Naučnici Američke svemirske agencije NASA otkrili su formulu za stvaranje vode na površini Meseca.

Izvor: B92

Petak, 22.02.2019.

08:37

Voda na Mesecu? Evo kako su to uspeli naučnici
Foto: Getty

U saopštenju NASA navodi se da čestice nošene takozvanim sunčevim vetrom udaraju u površinu Meseca, a pri određenoj brzini udara stvaraju pogodne uslove za spajanje vodonika i kiseonika, elemenata koji čine vodu.

Stručnjaci su računarskom simulacijom prikazali kako pri interakciji protona i elektrona dolazi do proizvodnje atoma vodonika, koji se potom spajaju sa atomima kiseonika, koji se pri toj burnoj reakciji izdvajaju iz molekula SiO2 koji se nalaze u Mesečevom tlu.

Naučnici tvrde da je za izazivanje takve reakcije za stvaranje molekula OH ili H2O potrebno da naelektrisane čestice udare u površinu Meseca brzinom od 450 kilometara na sat.

Pri takvom udaru čestice izazivaju reakciju izdvajanja kiseonika iz molekula u Mesečevom tlu.

Fizičar Vilijam Farel iz NASA kazao je da svako tlo ima potencijal proizvodnje vode ukoliko bude izloženo sunčevim vetrovima.

Detaljni izveštaj naučnog istraživanja objavljen je u časopisu JGR Planets.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: