Najveći svemirski teleskop spreman da uđe u istoriju VIDEO

Najveći svemirski teleskop Džejms Veb danas je lansiran iz Francuske Gvajane.

Život

Izvor: B92

Subota, 25.12.2021.

10:40

Najveći svemirski teleskop spreman da uđe u istoriju VIDEO
Foto: EPA-EFE/NASA/Bill Ingalls HANDOUT

Svemirski teleskop NASA vredan 10 milijardi dolara lansiran je na raketi Ariane-5, prenosi BBC.

Bilo je potrebno 30 godina za njegovo dizajniranje i izradu, a smatra se jednim od najveći naučnih poduhvata u 21. veku.

Misija "Džejmsa Veba" je da se nadoveže na otkrića svemirskog teleskopa Habl, kome se, posle 31 godine u orbiti, rad bliži kraju.

"Džejms Veb" će moći da vidi dublje u kosmos i mnogo dalje u prošlost. Cilj je da se vide neke od prvih zvezda i galaksija koje su se formirale nakon što je svemir nastao u velikom prasku, pre više od 13,5 milijardi godina.

Teleskop će moći i da ispita atmosfere udaljenih planeta, kako bi se videlo da li ima gasova koji bi mogli da nagoveste prisustvo života.

U osnovi novog teleskopa je ogledalo široko 6,5 metara, presvučeno zlatom, povezano sa četiri instrumenta visoke osetljivosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: