Naučnici upozoravaju: "Stižemo do tačke bez povratka"

Pretnje izazvane klimatskim promenama mogle bi biti veće nego što se ranije predviđalo. Prošle godine globalna emisija ugljen-dioksida dostigla je rekordan nivo, pa naučnici sada upozoravaju da smo stigli do tačke posle koje više neće biti povratka.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

16:43

Naučnici upozoravaju:
Foto: Thinkstock/ilustracija

Ukoliko se nastavi sa ovolikom emisijom ugljen-dioksida, istraživanje pokazuje da vegetacija na Zemlji neće moći s tim da se nosi. Onog trenutka kada sposobnost biljaka da apsorbuju CO2 dođe do maksimuma, globalno zagrevanje moglo bi znatno da se ubrza.

Naučnici sa Univerziteta u Kolumbiji istraživali su kako se hidrološki ciklusi Zemlje mogu povezati sa mogućnošću izdvajanja CO2. Naime, kako se planeta zagreva tako će se menjati i uzorci padavina, a s time i mogućnost vegetacije da apsorbuje CO2.

"Nejasno je, međutim, da li zemlja može da apsorbuje ovoliku količinu ugljen-dioksida. Ukoliko on dođe na svoj maksimalan nivo, zagrevanje bi moglo da se ubrza s teškim posledicama po ljude i okolinu. To znači da moramo da delujemo sada kako bi izbegli onaj najcrnji scenario", upozorio je glavni istraživač Pjer Džentin, prenosi Dejli mejl.

Naučnici upozoravaju da bi smanjenje vlage zemljišta i rast nivoa emisija CO2 mogli da utiču na povećanje koncentracije CO2 u atmosferi. Naime, vlaga tla utiče i na sposobnost apsorpcije CO2, a kako se klimatske promene ogledaju u ekstremnim vremenskim prilikama, taj problem bi mogao da bude još gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: