Neophodan nacionalni program za mentalno zdravlje

Privatni lekari Srbije predložili su stvaranje nacionalnog programa za mentalno zdravlje koji bi podrazumevao aktivno učešće ne samo društvene zajednice nego i pojedinaca i organizacija.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.10.2014.

12:27

Default images

Na jednodnevnom kongresu "Zaštita mentalnog zdravlja" privatni lekari su apelovali na svakog pojedinca u našoj zemlji da se brine o svom mentalnom i telesnom zdravlju, da rešava probleme, aktuelne konflikte, izgrađuje dobre međuljudske odnose, a ako nije u stanju da to čini, da se obrati za pomoć.

Predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije Višeslav Hadži Tanović kaže da je mentalno zdravlje stanovništva u Srbiji loše, da skoro vlada epidemija, na šta ukazuju svakodnevni medijski izveštaji o porodičnih ubistvima, samoubistvima...

"I ekonomska nemaština dovodi do niskog praga tolerancije, tako da se ekscesi dešavaju skoro na svakom mestu", rekao je Tanjugu Hadži Tanović.

On dodaje da je u Srbiji zakazala preventiva i da je rešenje da se preko lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u domovima zdravlja posveti veća pažnja razgovorima s pacijentima, ali da se sprovodi i antistres program.

Organizator skupa prof. Zoran Vojić kaže da je mentalno zdravlje značajan činilac u svim društvima i da je preduslov svakog uspeha i napretka kako pojedinaca tako i zemlje u celini.

"Zaštita mentalnog zdravlja jeste jedan od prioritetnih zadataka zdravstvene, ali i socijalne službe. Očekuje se angažovanje svih društvenih, formalnih i neformalnih snaga u zaštiti i unapređenju mentalnog i telesnog zdravlja", rekao je Vojić.

On objašnjava da ne postoje tačni epidemiološki pokazatelji koliko ima obolelih od mentalnih bolesti u Srbiji, ali da se može i mora raditi na očuvanju i poboljšanju kvaliteta života stanovništva.

Foto: Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: