Lagana hrana ne prija crevima?

Ishrana sa niskom energetskom vrednošću nije pogodna za osobe koje imaju neko oboljenje creva, pokazala su nedavna istraživanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

20:17

Default images

Upalna bolest creva (IBD) uključuje grupu stanja koja zahvataju debelo i tanko crevo, a glavni klinički oblici su ulcerozni kolitis i Kronova bolest.

IBD povećava i rizik od razvoja karcinoma debelog creva.

Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da ishrana siromašna kalorijama oštećuje imunološki sistem i smanjuje sposobnost reagovanja organizma na infekciju.

U ovom istraživanju reč je bila o indukovanoj infekciji debelog creva patogenim bakterijama. Rezultati su pokazali veću stopu smrtnosti onih miševa s upalom creva, koji su bili na niskokaloričnoj ishrani.

Ipak, naučnici tvrde da je potrebno još istraživanja kako bi se u potpunosti rasvetlila povezanost malog unosa kalorija i povećane smrtnosti. Studija je objavljena u Svetskom žurnalu gastoenterologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: