Zdravlje

Sreda, 08.06.2011.

10:00

Kako školovanje utiče na mozak?

Obrazovanje nesumnjivo širi vidike svakog pojedinca i omogućava mu korištenje talenta i pontencijala koji ima u vidu inteligencije. Međutim, kakvu razliku u razvoju mozga napravi jedna školska godina?

Izvor: Rada Laliæ

Default images

Novo istraživanje sa Stanford univerziteta ukazuje da se mogućnost rešavanja problema poboljšava iz minuta u minut i to kod dece trećeg razreda osnovne škole.

Istraživači smatraju da se takve promene u mozgu događaju kao rezultat veština koje dete savladava u školi, ali u studiji nisu predstavljeni uzroci i posledice ove pojave.

Istraživači su ispitali 90 dece, od koje je polovina tek završila drugi razred, a druga polocina treći. Učenici su išli u različite škole i imali normalnu inteligenciju.

Učenici trećeg razreda bolje su rešavali matematičke zadatke, jer je, kako je utvrđeno, njihov mozak reagovao drugačije.

Istraživači su, naime, deci dali jednostavne i složene zadatke.

Drugaci nisu imali mogućnost da razlikuju probleme po stepenu složenosti, dok je mozak trećaka to činio.

Kod starije dece uočen je i veći stepen prenošenja signala između odvojenih delova mozga.

Naučnici se nadaju da će u budućnosti pomoću ovih otkrića uspeti da pronađu metod za lečenje diskalkulije i teškoća u učenju kod neke dece.

Sledeći korak u istraživanju biće praćenje pojedine dece tokom godina školovanja, kako bi se videlo kako njihov mozak reaguje na učenje.

Istraživači će takođe ispitati decu sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju, kako bi ispitali njihove načine rešavanja problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: