Novi protokol lečenja kovida 19: Srbija uvela još dva leka

Srbija je najnovijom, 12. verzijom protokola za lečenje pacijenata s kovidom 19 i zvanično uvela biološku terapiju za teške pacijente.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2021.

23:35

Novi protokol lečenja kovida 19: Srbija uvela još dva leka
Ilustracija: Shutterstock/ Iakov Filimonov

Kako prenosi "Kurir", osim tocilizumaba, koji je kao takav već bio u protokolu, ali bez naznake da je reč o biološkoj terapiji, sada su dodati i lekovi baricitinib i sarilumab.

Kako je navedeno u 12. verziji protokola, koja važi od juče, biološka terapija se primenjuje kod pacijenata sa umereno teškom do veoma teškom kliničkom slikom, koji su hospitalizovani u poluintenzivnoj ili intenzivnoj nezi, i to u slučaju progresije nalaza na plućima i/ili porasta markera zapaljenja, uz prethodno primenjene druge preporučene terapijske mere.

Takođe, u protokolu je naznačeno da ga "deo vodiča ne preporučuje s obzirom na izostanak dokaza efikasnosti".

"Indikacija za primenu je IL-6 = 40 ng/l, uz porast CRP >50 mg/l (ili trostruki porast koncentracije CRP unutar 48 č, ako ne može da se odredi IL-6) uz znake kovid pneumonije praćene sa = 25 resp/min, SpO2 (pulsnom oksimetrijom) <93% i pO2 <8,66 kPa bez oksigene terapije", piše u 12. verziji protokola.

A to zapravo znači da interleukin 6 (IL-6), jedan od markera zapaljenja, mora da bude najmanje 40 (normalno je 6-7), a CRP, koji takođe pokazuje zapaljenje, veći od 50 (normalno je obično do 5). Osim toga, da pacijent koji ima upalu pluća ima najmanje 25 udisaja u minutu (normalno je inače 12-18), da je saturacija merena na prstu pala ispod 93 i da su loše gasne analize.

Svi ovi lekovi, inače, koriste se kod kovida 19 kako bi se na koncu pokušalo sprečavanje citokinske oluje, koja može biti smrtonosna. Sva tri leka su odranije u upotrebi, koriste se za lečenje različitih oboljenja, a najpoznatiji su po lečenju reumatoidnog artritisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: