Klime mogu da vam naškode, isključite ih barem 3 minuta pre izlaska iz automobila VIDEO

Hitna pomoć je, u protekla dva dana, imala mnogo posla. Na ulici, ali i u stanovima građani su padali u nesvest. Česte gužve u saobraćaju su zastupljene preko cele godine, a posebno sada tokom leta umeju da budu i veoma opasne po zdravlje.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 24.06.2021.

10:43

Klime mogu da vam naškode, isključite ih barem 3 minuta pre izlaska iz automobila VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Problemi koji dolaze u toku nagle promene temperature se uglavnom vezuju za dehidrataciju , a ona sa sobom nosi i određene zdravstvene probleme. Upozoravanje na konstantnu konzumaciju tečnosti u toku ovog perioda ima svoju svrhu.

"Direktno izlaganje tela, glave i vrata suncu dovodi do nastanka sunčanice koja se manifestuje glavoboljom osećajem mučnine, gađenja i povraćanja. Može da dođe i do povišene telesne temperature.Osobu onda morate da sklonite sa sunca, raskomotiti je od garderobe i polako joj davati vodu", rekao je pomoćnik direktora Doma zdravlja Palilula, internista dr Igor Dimitrijev.

Preporuke su da se izbegavaju kafa, alkohol i gazirana pića koja u sebi sadrže puno šećera, jer konzumacijom istih dovodi se u stanje dehidratacije. "Prilikom izlaganja visokim temperaturama može doći do poremećaja centra za termoregulaciju, jer organizam ne može da se izbori sa temperaturom i ako još uzmete alkohol ili gaziranou tečnost to do gubljenja i tečnosti i elektrolita", rekao je on za TV Prva.

U slulčaju da dođe do nesvestice usled dehidratacije, doktor preporučuje da se popije slana supa.

Većina građana zna kakav kolaps u saobraćaju može da se stvori tokom svakog vremenskog perioda, ali letnji period je mnogo specifičniji jer se uključuju klima uređaji koji stvaraju drastičnu razliku u temperaturi.

"Provetravajte vozilo, čest je taj nagli prelaz iz toplog u hladno i dolazi do skupljanja i širenja krvnih sudova ukoliko se radi o osobama koje imaju kardfiovaskularna oboljenja, svi volimo da uđemo u rashlađenu prostoriju ali u nekom trenutku moramo da izađemo napolje. Zato je potrebno je vreme da bi se organizam aklimatizovao", rekao je on.

Dimitrijev ističe i da je najbolje da se klima uređaj isključi barem tri minuta pre parkiranja, da bi se organizam navikao.

Opširnije pogledajte u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: