Oprezno sa suplementima!

Vitaminske preparate, odnosno suplemente, nikako ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, bez konsultacije s lekarom.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 08.11.2019.

12:22

Oprezno sa suplementima!
Foto: depositphotos/ nejron

Vitaminske preparate, odnosno suplemente, nikako ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, bez konsultacije s lekarom, upozoravaju stručnjaci. Oni naglašavaju i da suplementima ne može da se zameni raznovrsna i pravilna ishrana.

U tom smislu, generalno je velika greška ako se preskaču obroci, jede "brza hrana", izbegava voće i povrće, a onda sve to pokuša da se nadoknadi s dve do tri tablete i kapsule.

Posebno može biti opasno ako se prekorači preporučena količina preparata. Iako se radi o supstancama koje se mogu naći prirodno u hrani, ne treba zaboraviti da se one u suplementima nalaze u prečišćenom i koncentrovanom obliku, zbog čega preterivanje u njihovom konzumiranju može da ima neželjene posledice.

Suplementi imaju svoje mesto u ishrani savremenog čoveka, ali samo ako se koriste na pravilan način i uz odgovarajuće savete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: