Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze

Kod nekih osoba, naročito kod onih koji pate od sindroma iritabilnog creva, promena ishrane i obilje zeleniša u proleće uzrokuju brojne tegobe. Zato nije retkost da se upravo u ovo doba godine češće nego inače traži pomoć gastroenterologa.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2017.

08:30

Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze
Foto: Thinkstock

Piše: I. Kovačić

Izvor:
novosti.rs

Doktorka Aleksandra Pavlović, specijalista interne medicine - gastroenterohepatolog Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", kaže da konzumiranje mladog luka, rotkvica, spanaća, a naročito brokolija, crnog i belog luka, kupusa, patlidžana, krastavca, paprike, kukuruza i mahunarki može da izazove ili pogorša simptome kao što su nadutost, bolovi u trbuhu, pojačani gasovi, neredovne stolice, dijareju:

- Većina ovih namirnica sadrži šećere koji su direktno odgovorni za otežano varenje i dovode do digestivnih problema. Zato pacijentima koji imaju ove tegobe preporučujemo da se pridržavaju "Fudmap dijete". Reč je o dijeti koja podrazumeva izbegavanje pomenutih šećera.

Kada nadutost nije previše izražena, kao ni grčevi i gasovi, od pomoći mogu da budi samo probiotici koji sadrže i prebiotike. Od sindroma iritabilnog creva obično pate pacijenti koji su često psihički napeti i pod stresom. Međutim, uzrok ovog stanja je nekad i intolerancija na određenu hranu, pa i alergije. Istraživanja pokazuju da ovaj sindrom češće pogađa mlade ljude i dvostruko je zastupljeniji kod žena.

Najpouzdanija dijagnostika kod upornih tegoba je gastroendoskopija, a od velikog značaja su i pregled hormona štitaste žlezde, pregled stolice na skriveno krvarenje, kao i kolonoskopija i irigografija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: