Svaka druga osoba u Srbiji umre od infarkta i šloga

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić podsetio je večars na otvaranju Međunarodnog kongresa o prevenciji kardiovaskularnih bolesti da u Srbiji svaka druga osoba umre od bolesti srca i krvnih sudova, pre svega od infarkta i šloga.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

20:45

Svaka druga osoba u Srbiji umre od infarkta i šloga
Foto: Thinkstock

On je naglasio da mu je uvek drago kada u Srbiji može da pozdravi najznačajnija imena svetske naučne misli, jer je to veliki kompliment za našu zemlju i njenu akademsku zajednicu, jer se zemlje domaćini biraju po zasluzi i doprinosu, po ugledu.

"Ne govorim o značajnom i vidljivom razvoju kongresnog turizma, već o primetno drugačijoj, promenjenoj percepciji Srbije", naglasio je Nikolić na skupu koji je organizovalo Međunarodno udruženje za vaskularno zdravlje (ISVH) i Udruženje centara za hipertenziju,prevenciju infarkta i šloga (HISPA).

Predsednik Srbije je rekao da je impozantan broj od oko 800 učesnika, ali da je impresivna i agenda naučnih sesija koja broji 50 predavača iz 20 zemalja.

"Sve me to uverava u uspeh ovog kongresa čije rezultate ćete poneti u svoje klinike, institute, univerzitetske amfiteatre i podeliti razmenjena znanja i iskustvasa kolegama i studentima", rekao je predsednik.

Predsednik Udruženja HISPA prof. dr Nebojša Tasić kaže da će na skupu zajedno kardiolozi, neurolozi, endokrinolozi, nutricionisti razmenjivati iskustva i najsavremenija naučna saznanja u borbi protiv infarkta i šloga.

U tu borbu, kako je rekao, moraju osim lekara biti uključeni i građani, jer se samo zajedničkim radom mogu postići rezultati.

Teme o kojima će se govoriti na skupu biće i uloga magnezijuma u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, neadekvatna fizička aktivnost, borba protiv stresa, gojaznosti.

"Borimo se i za personalizovanu prevenciju, što znači dasvakoj osobi pojedinačno odredimo slabe tačke i kreiramo program njihovezaštite", naglasio je Tasić.

Od je podsetio da su infarkt i šlog ubice broj jedan u Srbiji, i da je to poražavajuća statis6tika koja se mora menjati.

Zamenik gradonačelnika Andrea Mladenović naglasio je da je skup prilika da se razmene iskustva, ali i da gosti iz inostranstva upoznaju prestonicu Srbije.

Međunarodni kongres počeo je danas i završava se sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: