Pušenje je zavisnost, a ne loša navika

Više od 90 odsto pušača u Srbiji pušenje definiše kao bolest zavisnosti, što je pomak u odnosu na raniji period kada je većina njih pušenje videla samo kao lošu naviku.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

09:21

Pušenje je zavisnost, a ne loša navika
Foto: Thinkstock

I pored toga, pušači smatraju da im je, za odvikavanje od cigarete dovoljna isključivo snaga sopstvene volje, pokazali su poslednji rezultati online ankete koju su sproveli Savetovalište za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za plućne bolesti KCS i sajt www.bezduvana.rs.

Najčešći motiv za ostavljanje cigareta je briga o sopstvenom zdravlju, zatim želja pušača da ne budu zavisni od cigareta, a tek na trećem mestu je finansijski motiv razlog za ostavljanje duvana.

"Pušači kažu da poslednjih godina nekontrolisano puše sve više i više cigareta, da osećaju zasićenje nikotinom i da ne žele više da budu zarobljenici pušenja", kaže predstavnica Savetovališta za odvikavanje od duvana dr Ika Pešić.

Ona navodi da je sve manje prostora u kome je dozvoljeno pušenje, da je pušačima teško da se suzdržavaju u tim prostorima i zato se suočavaju sa efektom snažne zavisnosti.

Istraživanje je pokazalo da oni koji razmišljaju o ostavljanju duvana kao podršku u procesu odvikavanja ističu i pomoć lekara i stručnjaka (15 odsto) i upotrebu medikamenata (20 odsto).

"Uz pomoć lekova koji sadrže supstancu citizin, koja na telo pušača deluje slično kao nikotin, mnogi bivši pušači su se uspešno odvikli od pušenja", kaže Pešić u pisanoj izjavi medijima.

U online anketi na sajtu www.bezduvana.rs, tokom prve polovine maja učestvovalo je 1009 ispitanika iz Srbije, a većina njih je prvu cigaretu probala iz radoznalosti.

Ispitanici koji uopšte ne razmišljaju o prestanku pušenja uglavnom tvrde da bi konkretan zdravstveni problem i zabrana lekara bili motiv da započnu proces odvikavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: