Zašto ne treba kažnjavati decu kada lažu?

"Iz usta mališana dolazi istina", kaže stara izreka, a da bi ona postala realnost, ne treba kažnjavati decu kada ih uhvatite u laži, jer je to kontraporduktivno, tvrde kanadski naučnici čija je studija objavljena u časopisu "Journal of Experimental Child Psychology".

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2014.

19:45

Default images

"Kažnjavanje ne podstiče decu da govore istinu", napominju istraživači sa Univerziteta Mekgil u Montrealu.

Oni su skrivenom kamerom posmatrali 372 mališana, uzrasta od četiri do osam godina, koji su ostavljeni sami u sobi uz zabranu da gledaju u igračku koja se nalazi iza njihovih leđa. Većina dece (67 odsto) je prekršila naredbu, a dve trećine neposlušnih je zatim slagalo da se nije okrenulo.

Viktorija Talvar, jedna od učesnica u istraživanju, smatra da ne vredi plašiti decu kaznama.

"Pretnja kaznom ima zapravo suprotan efekat i samo smanjuje šanse da dete kaže istinu", navela je ona.

Tokom eksperimenta, deca koja su najmanje lagala su ona koja su bila ohrabrivana da kažu istinu i koja su bila uveravana da neće biti kažnjena.

Naime, kada su mališani bili pozvani na iskrenost, jer je to ispravno ponašanje ("reći istinu je dobro"), 85 odsto njih je ustrajalo u laži ukoliko bi im se pripretilo, dok je 45 odsto njih reklo istinu znajući da neće biti kažnjeni.

foto: flickr.com/emrank

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: